Почело штампање гласачких листића за парламентарне изборе

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Dec.2023, 13:05

Почело штампање гласачких листића за парламентарне изборе

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике расписане за 17. децембар, почело је данас у штампарији „Службеног гласника“. Фото: Страхиња Аћимовић Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић рекао је тим поводом да ће у штампарији „Службеног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << гласника“ бити штампано 6.500.165 гласачких листића, колико је и Одлуком РИК-а утврђено број бирача за предстојеће изборе.
„Сав изборни материјал, заједно са гласачким листићима, штампаће се овде у седишту Јавног предузећа ‘Службени гласник’, у складу са Законом о избору народних посланика“, прецизирао је Димитријевић. Он је додао да ће се гласачки листићи штампати у три језичке варијанте: гласачки листић на српском језику штампаће се у А4 формату, листићи са две или три језичке варијанте штампаће се у А3 формату, док ће се у формату А2 штампати листићи са 4 или 5 језичких варијанти.
Димитријевић је подсетио да ће се у Републици Србији гласати на 8.273 бирачка места, од чега 29 места су у заводима за извршење кривичних санкција.
Он је најавио гласање и у иностранству, на 81 бирачком месту, што представља рекордан број, у укупно 35 страних држава.
„Координатори РИК-а ће најкасније до 12. децембра сав изборни материјал распоредити по својим управним окрузима за које су задужени, а најкасније до 15. децембра у поноћ тај изборни материјал биће подељен бирачким одборима“, рекао је Димитријевић. Он је присуствовао пуштању у штампање првог, контролног листића.
Почетку штампања гласачких листића присуствовао је и в.д. директор „Службеног гласника“ Младен Шарчевић, представници РИК-а, представници домаћих и страних посматрача и медији. РИК је претходно донео Одлука о облику и изгледу гласачких листића за гласање на изборима за народне посланике расписаним за 17. децембар.
Гласачки листићи по којима ће бирачи гласати на изборима штампаће се у 29 језичких варијанти, у зависности од тога који су језици и писма у службеној употреби у појединим општинама, односно градовима у Републици Србији. Гласачки листићи биће штампани на хартији формата А-4, А-3 и А-2, у зависности од броја језика, односно писама, који се на њима буду налазили.
Danas ističe rok za prijave mladih zainteresovanih za program Moja prva plata

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почело штампање гласачких листића за парламентарне изборе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.