Ким Џонг Ун позвао на повећање наталитета да би се ојачала национална моћ

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Dec.2023, 12:57

Ким Џонг Ун позвао на повећање наталитета да би се ојачала национална моћ

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је дужност жена да зауставе пад наталитета у тој земљи да би се ојачала национална моћ, објавили су данас државни медији. Фото: Танјуг/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP Ким је тај апел упутио у недељу током тзв националног састанка мајки, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << првог те врсте у последњих 11 година и поручио да је важно зауставити пад наталитета и пружити добру негу и образовање за децу, пренео је АП.
Иако је добијање тачних података о популацијским трендовима у Северној Кореји изузетно тешко због ограничених статистичких података који се објављују, Влада Јужне Кореје процењује да је стопа наталитета у Северној Кореји константно опадала у последњих 10 година.
Према владиној агенцији за статистику Јужне Кореје, укупна стопа фертилитета у Северној Кореји износила је 1,79 у 2022. години у односу на 1,88 у 2014.
Тај пад је и даље спорији него што је то случај у Јужној Кореји где је стопа фертилитета прошле године била 0,78 у односу на 1,20 из 2014. године.
Северна Кореја је спровела програме контроле рађања од 70. до 80-их година прошлог века да би успорила послератни раст становништва.
Стопа наталитета у Северној Кореји забележила је велики пад након периода глади средином 1990-их када је, према процени, умрло на стотине хиљада људи, саопштио је у августу Хјундаи истраживачки центар са седиштем у Сеулу.
„С обзиром на то да Северној Кореји недостају ресурси и технолошки напредак, могла би да се суочи са потешкоћама да оживи и развије своју производну индустрију ако се не обезбеди довољна радна снага“, наводи се у извештају института.
Севернокорејски државни медији објавили су ове године да је земља  увела низ погодности за породице са троје или више деце, укључујући повлашћене бесплатне стамбене аранжмане, државне субвенције, бесплатну храну, лекове и образовне погодности за децу.
Статистичка агенција Јужне Кореје процењује да Северна Кореја има 25,7 милиона становника.
Gaza: U izraelskim napadima 15.523 Palestica poginulo, 41.316 povređeno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ким Џонг Ун позвао на повећање наталитета да би се ојачала национална моћ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.