Именовано пет нових амбасадора Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Dec.2023, 11:47

Именовано пет нових амбасадора Србије

У Службеном гласнику објављени су укази председника Републике Александра Вучића, чиме је окончана процедура постављења Мирјане Живковић за амбасадора у Данској, Ирене Шарац у Шпанији, Данијеле Чубрило Мартић у Кенији, Вељка Лазића у Аргентини и Бранислава Жежеља у Ираку, саопштило >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је данас Министарство спољних послова. Фото: Wikimedia Commons/Dungodung Мирјана Живковић је дипломирала на Правном факултету Универзитета у Београду и има положен правосудни испит.
Након дипломирања, радила је у Савезном секретаријату за правосуђе и државну управу, односно Савезном министарству правде, као и у Савезном министарству за спољну трговину.
У Министарству спољних послова ангажована је од 2001. године и обављала је, између осталог, функције генералног секретара и помоћника министра за конзуларне послове од 2022. године.
Службовала је као шеф Конзулата у Малмеу, а од 2011. до 2019. године била је генерални конзул у Генералном конзулату у Њујорку.
Говори енглески и шведски језик.
Ирена Шарац је запослена у Министарству спољних послова од 2005. године.
У више наврата је радила у Сектору за билатералну сарадњу и у Одељењу за Азију, Аустралију и Пацифик, у којем је обављала и функцију начелника.
Службовала је у амбасадама Србије у Пекингу и Атини.
На место амбасадора Србије у Мадриду одлази са места помоћника министра за билатералну сарадњу, функције коју врши од јуна ове године.
Дипломирала је на Одсеку за кинески језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду, а завршила је и специјалистичке академске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, завршном тезом са темом „Мултилатерализам 21. века – однос снага и манифестација моћи у Уједињеним нацијама“.
Говори енглески и кинески језик и служи се шпанским и француским језиком.
Данијела Чубрило Мартић је дипломирала на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и магистрирала на истом факултету у области међународне политике. У Министарству спољних послова ради од 2004. године.
Радила је у различитим организационим јединицама Министарства и, између осталог, обављала функцију начелника Одељења за Уједињене нације.
Службовала је у Мисији при Европској унији у Бриселу, Сталној мисији при Уједињеним нацијама у Њујорку и Сталној делегацији при УНЕСКО у Паризу.
Говори енглески и шпански језик.
Вељко Лазић је запослен у Министарству спољних послова од 1996. године. Радио је у Одељењу за Европу, у више наврата био ангажован у Генералном секретаријату Министарства, на позицији помоћника генералног секретара, и био начелник Одељења за Северну и Јужну Америку.
Службовао је у амбасадама у Лисабону, при Светој Столици, у Риму, а од 2014. до 2020. године био је амбасадор Републике Србије у Федеративној Републици Бразил.
Дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Београду. Говори енглески, португалски, италијански и шпански језик.
Бранислав Жежељ је дипломирао на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду, постдипломске студије је завршио у САД и Холандији и стекао докторате Универзитета у Багдаду и Мегатренд универзитета.
Током каријере је обављао више функција у ПКБ, радио у приватном бизнису у земљи и иностранству, био ангажован као професор на више универзитета и као консултант на пројектима у земљи и више десетине држава у иностранству и међународним организацијама, између осталог и за Организацију за храну и пољопривреду УН.
Радио је и као специјални саветник министра пољопривреде. Аутор је више научних и стручних радова и публикација. Говори енглески, француски и арапски језик.
 
Predsednik Vučić danas sa italijanskom premijerkom Meloni

 
Преузмите андроид апликацију.
 
 
Чланак Именовано пет нових амбасадора Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.