Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Dec.2023, 10:00

Колико треба да вежбамо да бисмо „поништили“ цео дан седења?

Прекомерно седење није добро за нас, то смо увелико утврдили и научили. Ипак, посао, превоз, састанци и друге обавезе захтевају да останемо заковани за столицу већи део дана, а научници су се потрудили на пронађу најбољи начин за успостављање баланса. Фото: Pexels/The lazy artist gallery Они >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сугеришу да би 30 до 40 минута активног тренинга, који подразумева да се добро ознојите и уморите, редуковало негативне ефекта које седење има по наше здравље.
До 40 минута физичке активности умереног до снажног интензитета сваког дана је отприлике довољно да ублажите 10 сати мировања, наводи истраживање – иако било која количина вежбања или чак само стајање помаже донекле.
То је засновано на великој студији објављеној 2020. године која сумира девет претходних студија, укључујући укупно 44.370 људи у четири различите земље који су носили неки облик фитнес трацкера.
Анализа је открила да је ризик од смрти, међу онима који претежни део дана проводе седећи, растао како се смањивало време проведено у физичкој активности умереног до јачег интензитета.
– Код активних појединаца који имају око 30-40 минута физичке активности умереног до снажног интензитета, веза између дугог седења и ризика од смрти није значајно другачија од оних који проводе мало времена седећи – објаснили су истраживачи у овом раду.
Пример неких активности средњег интензитета, као што су вожња бицикла, брзо ходање, баштованство, могу смањити ризик од превремене смрти. Предност и главни разлог који нас уверава у тачност ове студије јесте и чињеница да су подаци скупљани са уређаја за ношење – а не на основу информација које су сами учесници пријављивали.
Студија је представљена заједно са објављивањем глобалних смерница Светске здравствене организације 2020. о физичкој активности и седентарном понашању, које су направили научници, тачније 40 њих са шест континената. British Journal of Sports Medicine (BHSM) је такође објавио специјално издање које садржи комплетну студију и ревидиране смернице.
– Као што ове смернице наглашавају, сва физичка активност се рачуна и било која количина је боља него ниједна – рекао је истраживач физичке активности и здравља становништва Емануел Стаматакис са Универзитета у Сиднеју у Аустралији.
Истраживање засновано на фитнес тракерима је углавном у складу са смерницама СЗО из 2020. године, које препоручују 150-300 минута умереног интензитета или 75-150 минута јачег интензитета физичке активности сваке недеље.
Ходање уз степенице уместо лифта, играње са децом и кућним љубимцима, јога или плес, обављање кућних послова, шетња и вожња бициклом су такође предлози како да будете активнији. Истраживачи такође саветују да ако нисте до сада, не крећете одмах са 30-40 минута вежбања, краћи тренинг је за почетак сасвим у реду.
Давање препорука за све узрасте и типове тела је тешко, иако се временски оквир од 40 минута за активност уклапа у претходна истраживања. Како се више података објављује, требало би да научимо више о томе како да останемо здрави чак и ако цео дан на послу седимо.
– Иако нове смернице одражавају најбољу доступну науку, још увек постоје неке празнине у нашем знању – рекао је Стаматакис и додао:
– Још увек нам није јасно, на пример, где је тачно граница за превише седења. Али ово је поље истраживања које се брзо развија и надамо се да ћемо одговоре имати за неколико година.

Da li treba da pijemo vodu tokom vežbanja? Pitanje koje muči mnoge kada dođu na trening

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико треба да вежбамо да бисмо „поништили“ цео дан седења? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.