Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2023, 09:00

Колико времена је потребно мозгу да се опорави од алкохола? Добро ћете размислите о следећој чашици након ових чињеница

Прекомерна конзумација алкохола повећава ризик од неколико проблема повезаних са мозгом као што су деменција, мождани удар и депресија, показују студије. Ново истраживање показало је колико је мозгу заправо потребно да поправи штету изазвану алкохолом, а ради се о месецима. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels/Isabella Mendes Научници са Универзитета Станфорд открили су да је мозгу потребно 7,3 месеца да се опорави. Током тог периода, алкохоличари који су престали да пију повратили су укупну дебљину мозга, открили су истраживачи.
– Ови резултати подржавају адаптивне и корисне ефекте трајне трезвености на структурални опоравак мозга – речено је у студији.
Студија, објављена у часопису Science Direct, бавила се утицајем трезвености на мозак алкохоличара. Затражили су 133 особе – од којих је 88 алкохоличара – да престану да пију и анализирали су им мозак како би видели на који начин то утиче на њих. После седам месеци, дебљина мождане коре значајно се побољшала код већине људи са зависношћу од алкохола. Научници су истали да ово сугерише да мозак може да поправи и регенерише своју структуру када алкохол више није фактор.
Међутим, они су упозорили да је студија спроведена на малом броју људи и да се морају обавити додатна истраживања како би се потврдили позитивни налази.
Stalno ste žedni? Može biti simptom jedne ozbiljne bolesti!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико времена је потребно мозгу да се опорави од алкохола? Добро ћете размислите о следећој чашици након ових чињеница се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.