Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 12:31

Да ли примећујете ове детаље на цртежу детета? Могу да указују на надареност

Многи малишани баш воле да цртају, али ако и у најранијој доби показују пажњу у приказивању људи, до ситница, као што су ситан накит или поза тела, ради се о изузетном детету. Фото: Pexels/Sarah Dietz Према студији из 2016. године, надарена деца узраста од седам до девет година користе десетине >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „посебних појмова“ када цртају људска бића. Ако цртежи вашег детета приказују било који од њих, могли бисте да одгајате генија или макар врло даровито дете.
Истраживачи су анализирали цртеже 120 деце и идентификовали 30 кључних детаља који би могли бити знак надарености. Од 47 високо надарене деце укључене у студију, њих 20 цртало је један или више од ових предмета у приказивању људи.
То су ствари као што су шминка на очима, пегице, брада или бркови, накит, кравате, машне или туфне на хаљинама, џепови. Истраживачи су такође приметили јединствен приступ даровите деце у приказивању особе, као што је глава окренута са стране или руке стављене у џепове или иза леђа.
Ипак, пазите да не мешате ове показатеље проницљивости и даровитости, са тестом интелигенције. Ова студија не мери интелигенцију, каже Свен Матијсен, коаутор студије из Центра за проучавање даровитости на Универзитету Радбоуд у Холандији.
Тестови интелигенције дају само тачан и погрешан одговор, за који стручњаци кажу да није увек адекватно мерило креативност детета – а може бити још један показатељ даровитости.
Такође је важно напоменути да неће сва надарена деца цртати ове детаље на својим цртежима. У ствари, упозорава Матијсен, ови предмети се можда неће наћи на цртежима деце старије од 10 година. Како деца стигну до школског узраста, имају тенденцију да буду под „негативним утицајем“ школског окружења, наставника и другова из разреда, што их чини мање вероватним да додају креативне слободе свом раду.
Novosadski pulmolog poručuje: Vakcina protiv tetanusa vas neće sprečiti da stanete na ekser, ali nećete umreti od tetanusa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли примећујете ове детаље на цртежу детета? Могу да указују на надареност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.