Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 09:01

Које су то најзахвалније собне биљке?

Бреспрекорно уређен простор свакако подразумева и укључивање биљака. Фото: Pexels/Elena Golovchenko Биљке су те које ће додатно оплеменити ваш животни простор, унети дух природе у исти. Оно што је некад проблем јесте недостатак вентилације, светла или пак таме. Међутим, постоје и врсте >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << које су прилагодљиве и лакше ће се адаптирати на затворен простор.
Кротон (Croton lawianus) Огликују га велики, шарени листови који варирају у нијансама од зелене и жуте до црвене и љубичасте. Овај жбунић скреће пажњу због својих сјајних листова и дугог животног века.
Одржавање: Ова биљка захтева вишечасовно излагање сунчевој светлости, па је стога погодно да буде у близини прозора и у просторијама које су добро осветљене. Погодује јој топлија клима и може да достигне висину од 2 до 3 метра.
Треба јој орезивати гране како би даље расла и ширила се. Најбоље је да земља буде влажна, али не и натопљена. Приликом одржавања ове биљке обавезно треба носити рукавице, јер њен сок садржи токсична својства која могу изазвати иритацију коже.
Дифенбахија Могло би се рећи да је ово најпопуларнија собна биљка, чија висина досеже и до 50 центиметара. Осетљива је на ниске температуре, па јој зато погодује тропска и суптропска клима.
Одржавање: Прија јој средња светлост, али најбоље је поставити је близу прозора и природног светла. Захтева влажност, стога је потребно заливати је свакодневно. Како поседује високу концентрацију калцијум-оксалата, хемикалије која може бити токсична ако се прогута и изазива гушење. Због тога се мора држати ван домашаја деце и животиња.
Нефролепис – Кућна папрат Ова биљка се не може прилагодити хладном окружењу, стога преферира тропску климу.
Одржавање: Због варијације у величини лишћа, мора се орезивати, ђубрити и стављати на природну али индиректну сунчеву светлост. Земља мора бити влажна и богата органским материјама. Може се налазити засађена у саксији а може и да виси.
Замија Ова биљка се фантастично адаптира на постојеће услове, па је стога захвална за затворене просторе. Не захтева велико залагање око одржавања и може се налазити и под слабим осветљењем.
Одржавање: Уколико је изложена већој количини светлости, препоручује се да биљка добије више воде. Ако добија превише воде, може постати жута. Листови се морају редовно чистити цревом или влажном крпом како би се уклонила прашина и задржо сјај. Не заборавите да уклоните мртве гранчице.
Златна пузавица Ова украсна, зимзелена и полу-зељаста биљка води порекло из подручја која карактерише умерена клима, стога се може прилагодити ниским температурама.
Одржавање: Слободно је држите у затвореном. Обично се узгаја у висећим саксијама на природном светлу или у полу хладу.
Сансеверија Са својим изузетним вертикалним и цилиндричним листовима, ово је идеална собна биљка с обзиром на своју издржљивост и дуговечност.
Одржавање: Ова биљка не захтева велико одржавање. Треба је заливати једном на сваких 15 дана и не захтева орезивање. Важно је нагласити да вода мора да се сипа у земљу а не преко листова.
Украсна палма Идеална за тропску климу, ова биљка изгледа као јапанска лепеза.
Одржавање: Препоручује се да буде постављена на прозоре или терасу, али не на директној светлости. Треба је заливати око 4 пута недељно, а такође и прскати водом по листовима.
Сукуленти Дебелио лишће чува воду дуги временски период, због чега се ове врсте биљака лако одржавају.
Одржавање: У случају да лишће почне да вене, само треба повећати количину воде, а ако почну да труле, смањите количину воде. Ако ове врсте биљака губе лишће, могуће је да не добијају довољно светлости па се у овом случају препоручује се да се ставе под директну сунчеву светлост 4 сата дневно.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које су то најзахвалније собне биљке? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.