После само десет минута Масков „СпејсИкс” изгубио контакт са највећом и најмоћнијом ракетом

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Nov.2023, 17:46

После само десет минута Масков „СпејсИкс” изгубио контакт са највећом и најмоћнијом ракетом

Претпоставља се да свемирска летелица без посаде „Старшип”, коју је раније данас лансирала компанија „СпејсИкс”, није успела да испуни своју мисију неколико минута након што је полетела. Фото: Танјуг/AP Photo/Eric Gay Ракета компаније чији је власник Илон Маск лансирана је са платформе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << недалеко од Бока Чике у Тексасу, након чега је узлетела око 90 километара изнад површине земље.
У почетку све је деловало као да иде по плану, да би компанија десет минута након лансирања саопштила да је изгубила контакт са летелицом, преноси Ројтерс.
„Изгубили смо податке из друге фазе… мислим да смо изгубили другу фазу”, рекао је водитељ „СпејсИксовог” преноса уживо Џон Инсприкер.
У питању је други покушај лансирања „Старшипа” уз помоћ ракетног појачивача „Супер хеви”, пошто се први покушај у априлу такође завршио неуспешно.
Главни циљ пробног лета био је да се „Старшип” подигне са земље и одлети у свемир, недалеко од Земљине орбите.
То би означило кључни корак ка остварењу амбиције „СпејсИкса” да произведе велику, вишенаменску свемирску летелицу способну да превезе људе и терет до Месеца, а касније и на Марс.
НАСА, која је главни купац „СпејсИксових” ракета, има значајан удео у успеху „Сташипа”, на који америчка свемирска агенција рачуна да ће играти централну улогу у свом програму летова у свемир, Артемис, која ће наследити познату мисију Аполо.
„СпејсИкс” је циљао да свемирску летелицу пошаље на висину од 240 километара пре него што се спусти у Пацифик у близини Хаваја, око један и по сат након полетања, објавио је АП.
Bela kuća osudila tvitove Ilona Maska – „užasno promovisanje antisemitske i rasističke mržnje“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак После само десет минута Масков „СпејсИкс” изгубио контакт са највећом и најмоћнијом ракетом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.