Ако се борите са умором, можда вам недостаје неколико основних намирница?

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Nov.2023, 18:00

Ако се борите са умором, можда вам недостаје неколико основних намирница?

Замор, ниска енергија и стални умор могу бити изузетно фрустрирајући за суочавање, посебно ако не можете тачно да одредите корен проблема. Фото: Unsplash/Elisa Ventur Без обзира колико спавате или колико кофеина конзумирате, можда ћете се борити са умором током дана.
Како се испоставило, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << једна од најважнијих области на које треба обратити пажњу је ваша исхрана.
Уношење правих хранљивих састојака у оброке је кључни део омогућавања вашем мозгу да функционише на најбољи могући начин, посебно када је у питању ниво енергије.
Ако се редовно борите са умором, можда вам недостаје неколико основних намирница. Да бисмо расветлили неке од најважнијих врста намирница које треба да укључите у вашу исхрану за дуготрајну енергију током дана, разговарали смо са регистрованим дијететичаром и нутриционистом Крутиком Нанавати. Рекла нам је да намирнице богате гвожђем, сложеним угљеним хидратима, здравим мастима и протеинима треба да буду приоритет. Сазнајте више о важности сваког од њих у наставку.
Храна богата гвожђем Недостатак гвожђа је један од честих узрока умора. Овај минерал игра важну улогу у бројним телесним функцијама, укључујући транспорт кисеоника у крви, који је од виталног значаја за снабдевање енергијом. Стога, укључујући храну богату гвожђем, као што је лиснато поврће, црвено месо и обогаћене житарице, може помоћи у ублажавању умора узрокованог недостатком гвожђа.
Сложени угљени хидрати Угљени хидрати су још једна вредна компонента која би требало да буде присутна у свим вашим оброцима, посебно ако желите да задржите висок ниво енергије. Цела зрна и сложени угљени хидрати стабилно ослобађају енергију, избегавајући успоне и падове изазване једноставним шећерима.
Међутим, важно је запамтити да је одабир сложених угљених хидрата кључан.
Рафинисани угљени хидрати, као што су они који се налазе у белом хлебу и другој прерађеној храни, могу бити штетни по ваше здравље. Срећом, постоји много укусних здравих угљених хидрата које можете изабрати, као што су смеђи пиринач, хлеб од целог пшенице, киноа и још много тога.
Здраве масти Немојте се плашити масти, чак и ако покушавате да смршате. Увек је важно укључити здраве масти (познате као омега-3 и омега-6) у своје оброке, јер су оне неопходне за функцију мозга, расположење, регулацију и производњу енергије.
Koja vrsta ribe ima najviše hranljivih sastojaka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако се борите са умором, можда вам недостаје неколико основних намирница? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.