СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарну паузу у борбама у Гази

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Nov.2023, 08:16

СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарну паузу у борбама у Гази

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је вечерас резолуцију у којој се позива на хуманитарну паузу у борбама у Гази и улагање већих напора да се омогући допремање хуманитарне помоци на ратом разореној територији. Фото: Танјуг/Зоран Чолић
Резолуција, коју је предложила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Малта, позива и на моментално и безусловно ослобађање свих талаца које држе Хамас и друге групе, пренео је Би-Би-Си.

У документу се захтева и да све стране испоштују своје обавезе према међународном праву и позива генералног секретара УН да прати и извештава о њиховој примени.
За резолуцију је гласало 12 нација, док су Русија, САД и Велика Британија биле уздржане.
С обзиром на то да се нико није изјаснио против, председавајући Саветом безбедности, кинески амбасадор Џанг Ђун објавио је да је резолуција усвојена. Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је објашњавајући зашто се његова земља придружила САД и Великој Британији у уздржаном ставу, рекао да је главни разлог непостојање позива на хитан прекид ватре, пренео је „Гардијан“.
„Ово је био и остао главни императив. Свака хуманитарна акција захтева хитан прекид борби“, истакао је он.
Барбара Вудворд, амбасадорка Велике Британије у УН, рекла је да је резолуција „апсолутно неопходна“ и да је „од виталног значаја и да је Савет закаснио да говори о овој кризи“.
„Велика Британија жали што прва резолуција коју је усвојио овај савет о овом питању није могла јасно да осуди масовне терористичке нападе 7. октобра… (али) похваљујем запањујуци рад Малте на доношењу ове резолуције која је прошла“, нагласила је она.
Линда Томас-Гринфилд, амбасадорка САД у УН, рекла је да САД нису могле да гласају за текст који не осуђује Хамас или реафирмише право свих држава чланица да заштите своје грађане од терористичких напада.
„Иако су САД дубоко разочаране оним што нема у овом тексту, ми подржавамо многе важне одредбе које је усвојио овај савет. За почетак, иако овај текст не садржи осуду Хамаса, ово је први пут да смо икада усвојили резолуцију у којој се помиње реч Хамас“, подвукла је она.
Лавров: ЕУ је изгубила 250 милијарди евра због санкција Русији

Преузмите андроид апликацију.
Чланак СБ УН усвојио резолуцију којом се позива на хуманитарну паузу у борбама у Гази се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.