Који напитак садржи више кофеина од кафе?

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Nov.2023, 20:00

Који напитак садржи више кофеина од кафе?

Било да се ради о укусу, уживању у ритуалу или буђењу, већина људи ужива у шољици јутарње кафе. Међутим, колико кофеина може бити превише, посебно ако имате проблема са срцем? Фото: Pixabay/Alexas_Fotos За већину људи који немају проблема са срцем, конзумација кофеина се сматра безбедном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до одређене количине.
Показало се да су три до четири шољице кафе дневно безбедне за већину људи и нису повезане са штетним ефектима на кардиоваскуларни систем или опште здравље.
У зависности од јачине кафе, три до четири шољице обично садрже између 300 и 400 милиграма кофеина. Да бисте дошли до те количине, вероватно бисте морали да попијете између 10 и 15 шољица зеленог чаја или један или два енергетска пића.
Лименка кока коле, на пример, има мање кофеина од шољице кафе и више од шоље зеленог чаја, 34 милиграма.
Дијетална кола има више кофеина, 46 милиграма по конзерви.
Уопштено говорећи, сода са кофеином и зелени или црни чај би садржали око два пута више кофеина од кафе.
Енергетска пића могу имати до два пута више кофеина од шољице кафе.
Знаци да сте попили превише кофеина Већина људи је барем донекле упозната са искуством схватања да смо се предозирали кофеином, посебно ако су у питању анксиозни типови. Знаци превелике количине кофеина могу укључивати несаницу, нервозу, палпитације, прекомерно знојење, мучнину и главобоље. Постоје и дугорочни ефекти претераног конзумирања кофеина. Хронична употреба превише кофеина може бити повезана са хроничним проблемима са спавањем, анксиозношћу, хроничним стомачним проблемима, високим крвним притиском и поремећајима срчаног ритма. Али има и добрих вести. Иако се чини да се ефекти кофеина крећу од досадних до опасних по живот, за већину људи умерена конзумација кофеина сасвим у реду.
У ствари, то може бити корисно за здравље.
Савремене студије показале су да умерена конзумација кафе (две до четири шољице дневно) може бити повезана са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести као што су коронарна артеријска болест, срчана инсуфицијенција, мождани удар и атријална фибрилација.
Ко треба да пази на унос кофеина? Наравно, постоје неке групе људи које треба да буду посебно опрезне са конзумацијом кофеина. Препоручује се да труднице и дојиље ограниче унос кофеина на две до три шољице кафе дневно. Неки срчани проблеми, као што су одређени поремећаји срчаног ритма, могу учинити људе осетљивијим на штетне ефекте кофеина. Ако је здравље вашег срца стабилно, а нисте трудни или дојите, покушајте да не бринете превише о конзумацији кофеина. Али ако сте икада забринути како би ваше тело могло да реагује на кофеин, посебно ако приметите сталне проблеме као што су нервоза или несаница, важно је да разговарате са својим лекаром опште праксе.
Namirnice bogate proteinima koje treba da jedete ako želite da smršate

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Који напитак садржи више кофеина од кафе? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.