Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Nov.2023, 09:00

Волите одлазак на зимовање, а добили сте бебу! Како са бебом провести зимовање?

Сваке године сте навикли да идете на зимовање, међутим сада се ваша породица проширила за још једног члана. Да ли је могућ одлазак на зимовање са бебом? Фото: Pexels/Flo Maderebner Долазак на свет малог бића, не значи да стаје свет, али треба да знате да свакако зимовање на какво сте ишли >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пре бебе не може бити исто као када је она ту.  У наставку вам дајемо неколико сугестија на који начин да се упутите на планину.
Хладноћа је засигурно највећа брига родитељима када размишљају о одласку на планину са бебом. Мала тела теже регулишу температуру од великих.  Фактор смрзавања је, тако, посебно проблематичан за новорођенчад, јер њихова тела имају мање масноће које би служиле као баријера која штити од хладноће, и не могу да складиште довољно енергије да убрзају производњу топлоте, а самим тим имају смањену способност да подрхтавају од хладноће.
Ово свакако не треба да вас одврати од тога да бебу водите на зимовање, само треба да знате да бебе не могу да вам кажу када им је хладно. Зато обратите пажњу на симптоме попут црвенила и хладноће коже, сивкаста боја прстића, носића и ушију. Свакако немојте баш изводити бебу у шетњу када је јак ветар и темпертура нижа од -15 степени.
Зато, савет је да вашу бебу обучете вишеслојно (бар три слоја): онај најближи кожи нека буде памучан, пријатан, а последњи непромочив! Постоји неко опште правило да бебе морају да носе један слој више од одраслих.
Поред хладноће, јако је битно да беба буде сува. Поред пелене коју треба редавно мењати како би беба била сува, такође водоотпорне и топле чизмице и скафандери су од велике помоћи да дете буде суво. Taкође, обавезна је и топла капица и рукавице.
Иако је зима, немојте да вас завара сунце. Сунце када се одбија од снег је изузетно јако, па тако може оштетити бебину кожу. Заштитна кремица и надстрешница од колица су свакако од помоћи.
Водите рачуна да дете буде редовно хидрирано. У хладним данима тела како би се загрејала захтевају више течности. Ако приметите да ваша беба мање мокри него обично, понудите јој течност, јер је вероватно благо дехидрирано.  Оно што је корисно, јесте да се не одаљавате превише од смештаја, како бисте у случају да је беби хладно брже стигли и направили паузу. Када уђете у загрејан простор, обавезно раскомотите бебу од сувишних слојева гардеробе која је користила вани на хладноћи.
Када је у питањсу надморска висина, ваша беба има исту толеранцију за велике надморске висине као и ви, под условом да нема посебних здравствених проблема и да није млађе од три месеца. Бебама до три месеца обзиром да немају довољно развијена плућа, боравак на великим надморским висинама може представљати велики стрес.  Само такође водите рачуна о хидратацији, јер веће надморске висине захтевају више течности.
Уколико ваша беба има здравствених проблема са плућима или срцем, или ако је рођена превремено, размислите о путовању. У том случају, посаветујте се са лекаром о способности бебе да толерише одређену надморску висину.
Без обзира на све, око 25 посто људи (укључујући и децу) добија акутну висинску болест. Знаци могу бити врло суптилни код новорођенчади и да укључују слаб апетит, раздражљивост и повраћање, често са симптомима налик на грип. Постоје два начина да ово решите: Вратите се на мању висину или, уколико сте планирали кратак боравак, сачекајте – под условом да беба има добру боју и да нема проблема са дисањем.
И јако важна ствар јесте приступ здравственој заштити. Најмањи проблем може се претворити у прави пакао уколико вам није доступан лекар на путовању.
Postoji jedan univerzalni pokazatelj da vaše telo preuranjeno stari

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Волите одлазак на зимовање, а добили сте бебу! Како са бебом провести зимовање? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.