Знаци да вам недостаје витамин Ц у организму

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Nov.2023, 16:00

Знаци да вам недостаје витамин Ц у организму

Ако сте се у последње време осећали слабо и летаргично, то би могао бити знак да вам недостаје витамина Ц. Фото: Pixabay/Ivabalk Управо зато што витамин Ц игра кључну улогу у производњи телесне енергије, неочекивани умор је један од првих показатеља да је време да се посегне за бројним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << намирницама које су богате овим витамином.
Поред умора, проверите и друге симптоме недостатка витамина Ц.
Честе упале Витамин Ц је познат по својствима која јачају имунитет. А
ко имате честе прехладе, то би могао бити знак да вам недостаје витамина Ц.
Споро зарастање рана Витамин Ц је неопходан за синтезу колагена, протеина кључног за зарастање рана. Ако сте приметили да је потребно дуже него обично да посекотине и модрице зарасту, то би могао бити знак недостатка витамина Ц.
Бол у мишићима и зглобовима Витамин Ц такође игра улогу у одржавању здравог везивног ткива, укључујући зглобове и мишиће. Недостатак овог витамина може довести до болова и нелагодности у овим областима.
Сува и оштећена кожа Као антиоксиданс, витамин Ц помаже у заштити коже од оксидативног стреса. Ако је ваша кожа сува, оштећена и склона модрицама, то може бити знак недостатка витамина Ц.
Отечене и крвареће десни Недостатак витамина Ц може довести до скорбута, стања које карактерише отечене десни које крваре. Уколико приметите такве симптоме, могуће је да је у питању недостатак витамина Ц, али обавезно посетите стоматолога.
Промене расположења и раздражљивост Витамин Ц је укључен у производњу неуротрансмитера као што је серотонин, који утиче на расположење. Недостатак серотонина може утицати на промене расположења, раздражљивост, па чак и депресију.
Како повећати унос витамина Ц Укључите цитрусно воће, попут поморанџе, лимуна и грејпфрута, у своју исхрану и једите шарено поврће као што су паприке, кељ и першун. Уз консултацију са својим лекаром, размислите о узимању суплемената витамина Ц.
Nikada ne pijte kafu u okviru ova dva sata tokom dana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Знаци да вам недостаје витамин Ц у организму се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.