Никада не пијте кафу у оквиру ова два сата током дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Nov.2023, 09:00

Никада не пијте кафу у оквиру ова два сата током дана

Људи који пију кафу у року од два сата након буђења заправо чине да њихово тело постане имуно на кофеин Фото: Unsplash/Janko Ferlic Посезање за свежом кафом ујутру је пракса за већину људи, али према мишљењу стручњака, може вам донети више штете него користи. Кофеин повећава пажњу и будност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << повећањем количине хормона стреса кортизола у људском телу. Проблем је што кортизол природно расте када се човек ујутру пробуди, што значи да испијање кафе у то време има негативан ефекат јер додатно активира лучење кортизола.
Људи који пију кафу у року од два сата након буђења заправо чине своје тело имуним на кофеин. Прву кафу је најбоље попити тек након што падне ниво кортизола, што је у већини случајева између 9.30 и 11.30.
Са овим се слаже и нутрициониста Сара Бруер, која каже да је идеално време за кафу управо у 10 сати. Ово се, наравно, односи на људе који се буде у 7 или 8 ујутру. „Ваш ниво кортизола је највиши између пола сата и два сата након буђења. Тада је заиста лоше пити кафу јер кофеин опонаша одговор на стрес и узрокује да кортизол још више скочи“, објаснила је нутрициониста.
Ако попијете кафу најмање два сата касније, нећете осећати анксиозност и немир. Такође се саветује да не пијете кафу прекасно увече јер, опет из истог разлога, можда ћете имати потешкоћа са спавањем. Последњу кафу обавезно попијте пре 17.30 часова“, каже нутрициониста.
Stručnjaci savetuju kako sprečiti da vam promena sata ne uništi san

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Никада не пијте кафу у оквиру ова два сата током дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.