Ердоган: Требало би променити стално чланство и систем вета у УН

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Nov.2023, 15:49

Ердоган: Требало би променити стално чланство и систем вета у УН

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да смо још једном видели да су Уједињене нације и друге међународне организације нефункционалне. Фото: Танјуг/AP Photo/Burhan Ozbilici, File „Сада је неопходно реформисати структуру створену после Другог светског рата. Требало би >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << променити стално чланство и систем вета у Уједињеним нацијама“, рекао је Ердоган новинарима по повратку из Саудијске Арабије, пренела је Анадолија.
Према његовим речима, будућност света и животи људи не могу бити препуштени на милост и немилост пет земаља са правом вета.
„Газа је, пре свега, земља палестинског народа. Америка то мора да прихвати“, истакао је Ердоган.
Председник Турске ја навео да ако председник САД Џозеф Бајден има приступ да Газа није земља палестинског народа, већ земља окупаторских досељеника и Израела, није могуће постићи споразум.
„Желим да започнемо телефонску дипломатију (Израел-Палестина) након самита у Ријаду. Надам се да ћемо и то почети интензивно“, нагласио је он.
Према његовим речима, Хамас није терористичка организација.
„Они су људи који се боре да заштите своју земљу и боре се за своју домовину“, нагласио је Ердоган.
Председник Турске је навео да Међународна заједница треба да предузме мере против масакра, али да је Савет безбедности УН поново постао нефункционалан.
Ердоган је додао да је Турска земља која нуди најприменљивије предлоге за решавање проблема.
„Турска је кључна земља за решавање криза и проблема у региону“ истакао је он.
Ruski ratni brodovi uplovili u luku Čitagong u Bangladešu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоган: Требало би променити стално чланство и систем вета у УН се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.