Представљамо вам престоницу Португала: Магични лисабонски квартови

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Nov.2023, 17:36

Представљамо вам престоницу Португала: Магични лисабонски квартови

Престоница Португала, Лисабон, важи за један од најфотогеничнијих градова Европе. Како и не би био – смештен је на седам живописних брежуљака с погледом на моћну реку Тежо, поплочан романтичном калдрмом, обојен шареним керамичким плочицама и умивен блиставим сунчевим зрацима, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << готово 300 дана годишње. Фото: Unsplash/Claudio Schwarz Није претеривање ако се овај град опише као ништа мање него магичан, а данас са вама делимо његове делове које никако не смете заобићи приликом обиласка.
Алфама, стари кварт Лисабона, одише аутентичношћу. Лавиринт уских уличица, прастарих кућа, камених степеница и традиционалних таверни чини овај део града посебним. Овде се традиција осети и кроз локалну кухињу, звуке тугаљиве фадо музике и топлину локалаца.
У јутарњим сатима, док сунце сенчи кровове, у кварту се осећа мирис свеже кафе из локалних кафића који отварају своја врата за јутарње сусрете суседа.
Трамваји праве буку док јуре кроз уске уличице, плахте се суше са прозора, мачке се сунчају, и управо ови детаљи чине Лисабон другачијим од већине европских престоница.
Алфама је позната и по својим видиковцима са којих се пружају велелепни погледи на реку и град.
Фото: Unsplash/Julian Dik За потпуно другачији, али једнако фасцинантан доживљај града треба посетити историјски кварт Белем, који је оличење златног доба португалских “открића”. Начичкан знаменитостима, познат као пребивалиште председника Португала, те као место “рођења” славног португалског слаткиша, кремастих “натиња”, Белем је апсолутно незаобилазан.
Овде се налази и “споменик открићима”, као и торањ Белем, подигнут у 16. веку, који представља симбол поморске прошлости Португала. Овај торањ, импозантни пример мануелинске архитектура, смештен је уз саму обалу реке Тежо и осим што пружа историјске увиде, нуди и спектакуларне погледе на реку и околину.
Фото: Unsplash/Portuguese gravity У Белему се налази и прелепи манастир Жеронимуш, ремек-дело мануелинске архитектуре, богато украшен и изузетно раскошан.
У манастиру су сахрањена три велика имена из португалске историје: легендарни морепловац Васко де Гама, познат по првом морском путовању из Европе до Индије, славни писац Луиш де Камоиш, као и португалски краљ Манел I, познат по подржавању поморских истраживања и изградњи многих значајних грађевина, укључујући и сам манастир.
Фото: Unsplash/Diego Garcia Баиро Алто је још један легендарни градски кварт који углавном оживљава тек када падне ноћ. Тада овај део града постаје епицентар ноћног живота и уметничке сцене. Барови са фадо музиком, клубови и уметничке галерије чине ову област магнетом за љубитеље свих врста забаве и уметности.
Аутентичности и шаренилу доприноси то што су многе куће облепљење “азулејжошима”, разнобојним португалским керамичким плочицама. Кварт се налази на брежуљку изнад централног дела града, те је једна од незаобилазних станица приликом шетње видиковац Св. Петра (Miradouro de São Pedro de Alcântara).
Фото: Unsplash/Natalia Y Иако су сви градски видиковци романтични, овај је познат као – најромантичнији од свих! Уређен је као малени врт на тераси са бистама историјских личности, а са њега се пружа поглед на дворац, доњи град и наравно, реку Тежо.
Ту је и фонтана, као и баште кафића за потпуни угођај, а поред њега се налази и стајалиште малог вагона трамваја познатијег као “лифт”, који годишње до видиковца попне преко три милиона туриста, а у функцији је још од 1885. године.
Фото: Unsplash/Joao Reguengos Друго, модерно, лице Лисабона живи у кварту “Parque das Nações”, градској четврти насталој у оквиру пројекта Expo ’98. Футуристичка архитектура и фасцинантни мост преко Тежа дуг 17 километара пружају контраст традиционалном духу града.
Ту је и градски Океанаријум, један од највећих на свету, подељен у различите тематске области које представљају различите екосистеме океана, укључујући Антарктик, Атлантски океан, Пацифик и Индијски океан.
У близини се налази и интерактивни музеј посвећен науци и технологији чији савремени експонати нуде посетиоцима прилику да уче кроз игру и истраживање, али и могућност да сведочите прелепом заласку сунца на шеталишту поред Тежа.
Посета Лисабону није само туристичко путовање, већ сусрет с јединственим сударом славне прошлости и веома посебне садашњости. Овај град очарава својом аутентичношћу, пружајући незаборавно искуство сваком од преко пет милиона посетилаца који се овде нађу сваке године.
Аутор текста; Н.К.
Nezaobilazne destinacije za ljubitelje džeza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Представљамо вам престоницу Португала: Магични лисабонски квартови се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.