Млади најмање свесни последица дељења личних података на интернету

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Nov.2023, 11:49

Млади најмање свесни последица дељења личних података на интернету

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић изјавио је јуче да су млади најмање свесни последица које могу наступити приликом поделе личних података на друштвеним мрежама. Фото: Unsplash/hindawi „Када ви хоћете неки садржај да скинете >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са друштвене мреже, онда би морала да се прочита политика приватности коју су сви понуђачи дужни да ураде, међутим та политика приватности се најчешће не чита зато што је ситнијим словима написана на 15, 20 страна”, рекао је он за Танјуг.
Препоручио је да се политика приватности прочита бар први пут када се посећује нека страница и када се скида неки садржај, због тога што ће се на тај начин предупредити злоупотреба личних података.
Мариновић је додао да ће се на тај начин сазнати који је правни основ за прикупљање података, која је сврха обраде података, да ли се подаци некоме преносе, колико се подаци чувају и на који начин се могу заштити права у односу на податке.
Он сматра да грађани нису у довољној мери упознати са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Ипак, како додаје, закон постоји од 2004. године и у почетку није било неког интересовања нити свести о значају овог права, али судећи по броју предмета који се јављају у овој области, како пред првостепеним органима власти у Србији, тако и по броју жалби, грађани су све више заинтересовани и упознати са начином заштите права.
Када је реч о институцијама у Србији који највише крше заштиту приватности, истакао је да је тешко рећи да ли је више крше институције, органи власти или приватне компаније, као и компаније које преко друштвених мрежа узимају податке и обрађују их.
„Могу да кажем да има притужби на МУП, али по једном другом основу, по основу брисања података из евиденције. Што се тиче кршења података о личности, скоро сви су у игри”, изјавио је Мариновић.
Više preduzetnika, manje radnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Млади најмање свесни последица дељења личних података на интернету се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.