Шолц: Стидим се и огорчен сам због антисемитских инцидената у Немачкој

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Nov.2023, 15:49

Шолц: Стидим се и огорчен сам због антисемитских инцидената у Немачкој

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас у берлинској синагоги Бет Цион на 85. годишњицу „Кристалне ноћи“, када је извршен велики погром над Јеврејима, да се стиди и да је огорчен због недавног таласа антисемитских инцидената у Немачкој, упозоравајући да Берлин неће толерисати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мржњу против Јевреја. Фото: Танјуг/John Macdougall/Pool Photo via AP „Сваки облик антисемитизма трује наше друштво“, рекао је Шолц, који је носио кипу, традиционалну јеврејску капу, како је уобичајено у синагоги за мушкарце, пренео је Ројтерс.
Шолц је истакао да се антисемитизам неће толерисати.
Подучавање о историјској одговорности Немачке везано за холокауст посебно је важно јер генерације које су то искусиле из прве руке више нису ту да деле своја сведочења, рекао је Шолц. То је, такође, важно с обзиром на чињеницу да је Немачка сада главно одредиште за имигранте, а многи имигранти нису научили о Шои (холокаусту) у њиховим земљама порекла или су учили о томе другачије, рекао је он.
„Истовремено, не смемо насести на оне који сада виде прилику да ускрате значај више од пет милиона муслиманских грађана у нашем друштву“, нагласио је Шолц. „Никад више“ значи и пријатељство са Израелом, рекао је Шолц.
Према његовим речима, Израел има право да се брани од варварског терора Хамаса. Шолц је поновио став своје владе о посвећености да учини све што је у њеној моћи да осигура ослобађање људи које је Хамас узео као таоце.
Кристална ноћ 1938. године означила је и почетак холокауста, систематског уништавања Јевреја на просторима под влашћу нациста. Током холокауста, односно такозваног Коначног решења јеврејског питања, за време Другог светског рата, убијени су милиони Јевреја.
Број жртава је немогуће утврдити, али се верује да их је било до шест милиона. „Кристална ноћ“ или Новембарски погром, била је масовни погром над Јеврејима који се догодио 9. и 10. новембра 1938. године.
Japan dobio novo ostrvo nakon erupcije podmorskog vulkana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шолц: Стидим се и огорчен сам због антисемитских инцидената у Немачкој се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.