Брнабић: Бирачки спискови се увек могу проверити на сајту МДУЛС

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Nov.2023, 15:14

Брнабић: Бирачки спискови се увек могу проверити на сајту МДУЛС

Председница владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у Србији није могуће правити лажне бирачке спискове, јер се сви бирачки спискови могу у сваком тренутку проверити на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић На конференцији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за медије у Влади Србије, премијерка је одбацила оптужбе дела опозиције да власт фиктивно насељава бираче у Београд, истакавши да би се видело на бирачким списковима да неко дневно пријављује 300-500 људи у главном граду.
Како је рекла, циљ те кампање дела опизиционих странака је покретање хаоса у Србији 18. децембра. „Што се тиче броја бирача на територији града Београда, нема значајнијег одступања у броју бирача. Тај број флуктуира уобичајеном динамиком. Разлика у броју бирача у Београду у септембру 2023. године у односу на 2014. годину је невероватних 750 људи, што је разлика од 0,05 одсто. Јел видите неке драматичне разлике?“, указала је премијерка.
Додала је да је то истина и показује колико део опозиције ссири лаззи. „То показује да им ништа није свето. Ово није политичка борба, ово је блаћење и дестабилизација државе. Ми морамо изнова и изнова да ово показујемо ОЕБС-у и европској делегацији. Они не реагују, јер имају ове податке. Они који не дођу до нас да добију све те податке и који верују само опозицији и медијима, мислиће да је ово банана држава, што је и била до 2012. године“, поручила је премијерка.
Истакла је да део опозиције није схватио да је уведена е-управа. „Они и даље мисле да може да се тако игра, пише и брише из бирачког списка и у бирачки списак. То је било могуће и они од тога полазе, а били су довољно лењи да нису ни испратили шта смо урадили у области електронске управе у последњих 10 година. Полазе од тога како је изгледало до 2012. године“, рекла је премијерка.
Подсетила је да је до 2012. године свака локална самоуправа водила свој бирачки списак, да је све било у папирима и да практично није постојала никаква контрола. „Чак је могло да се деси да један бирач буде уписан више пита. Нисте могли да имате увид у бирачки списак. Дода се на папиру неко у бирачки списак и нико ништа не зна. Ми смо 2019. године повезали матичне књиге са бирачким списком. Данас се аутоматски брише из бирачког списка лице које премине или, на пример, када лице промени презиме након венчања, аутоматски се ажурира у бирачком списку“, навела је Брнабић.
Она је нагласила да од 2021. године на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу постоји бирачки списак за сваку локалну самоуправу који се ажурира до закључења бирачког списка на свака три месеца, а потом се омогућава увид у податке о именима и презименима свих бирача у Србији по бирачким местима. „Да знају то, могли су од 2021. године сваки дан да прате флуктуације и промене у броју у оквиру бирачког списка. Али не знају, као ни медији који их подржавају и сваки дан објаљују неистине. Све је транспарентно на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу“, поручила је премијерка.
Додала је да опозиција води исту предизборну кампању као за изборе 2020. и 2022., и запитала како нису до сада избрисали са списка фантомске бираче. „Уместо да обилазе Србију и да причају са људима и покажу план и програм, они износе најгоре увреде на рачун породице председника Србије Александра Вучића, где су у блато увели његове родитеље и сина. Друга ствар је алиби који им је потребан за губитак на изборима“, рекла је премијерка.
Како је рекла, да није реаговала, они би створили амбијент нестабилности. Помоћница министра у Министарству државне управе и локалне самоуправе Марина Дражић нагласила је да је поводом наведа о ономе што се догодио у Ужицу, када је, наводно, лицу преминулом 2005. године стигао допис да је остварило право на гласа, Министарство одмах реаговало и послало допис и једној и другој јединици локалне самоуправе којим тражи изјашњење.
„Чекамо одговор и чим будемо имали информације изаћи ћемо са тим у јавност“, рекла је Дражић на питање новинара.
Brnabić: Policija utvrdila da je Miketić slagao o odjavi „fantomskog“ glasača

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Бирачки спискови се увек могу проверити на сајту МДУЛС се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.