Велика Британија: Рецесија, незауздана инфлација и штрајкови

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Nov.2023, 17:26

Велика Британија: Рецесија, незауздана инфлација и штрајкови

Велика Британија је већ у рецесији након што су растуће каматне стопе и раст незапослености довели до тога да су домаћинства опрезнија у погледу потрошње, показује анализа “Блумберга“. Фото: Илустрација Envato/Војводина узиво Банка Енглеске упозорила је пре три дана да се Велика >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Британија суочава са најдужом рецесијом још од почетка мерења двадесетих година прошлог века, јер су се каматне стопе повећавале 14 пута од 2021. године до октобра ове године, пише ББЦ.
Велика Британија би могла да се суочи са готово двоструким растом незапослености до 2025. године, пише ББЦ.
Банка Енглеске (БоЕ) објавила је у октобру да је референтна каматна стопа остала непромењена на 5,25 посто – “Очекује се да ће индекс потрошачких цена (ЦПИ) значајно пасти у блиској будућности, што ће довести до пада цена хране и основних намирница упркос поновним притисцима на повећање цена нафте и енергије”, објавила је Банка Енглеске.
Индекс потрошачких цена представља меру промена цена производа и услуга које домаћинства купују ради задовољавања личних потреба.
Повећање каматних стопа значи да ће власници кућа са типичном хипотеком, која прати осцилације у каматни стопама, плаћати хипотеку за око 49 фунти више месечно, док ће се они на хипотекама са стандардном променљивом стопом, највероватније суочити са повећањем од око 31 фунте месечно.
Централне банке повећавају каматне стопе да би се ухватиле у коштац са инфлацијом, која је у Британији прошле године била на 11.1 %, што је била највиша стопа у последњих 40 година. Тренутна инфлација у Енглеској је на 8.7% и не показује знаке да ће се у наредним месецима смањивати. Од септембра месеца, храна је заменила становање и енергију као сектор са највећом стопом инфлације. Цене хране у јуну 2023. порасле су за 17,3 одсто, док је инфлација станова и енергената била 12 одсто. Између 1993. и 2021. стопа инфлације у Великој Британији никада није премашила 5,4 процента и обично је била на много нижим нивоима.
Фото: Statista Стручњаци наводе да више каматне стопе могу подстаћи потрошаче да више штеде и троше мање, што би требало да доведе до заустављања раста цена.
Када је реч о БДП-у, верује се да је он пао за 0,1 одсто у три месеца до септембра. Банка Енглеске очекује да ће незапосленост, која сада износи 4,3 %, порасти на 5,1 % до 2026. године.
“Блумберг” констатује да ће рецесија бити “главобоља” за премијера Ришија Сунака, због предстојећих избора следеће године.
Премијер Риши Сунак, је прогласио смањење инфлације, ове године, на око 5% својим главним приоритетом. Тада је и изјавио да “ разуме нервозу” коју грађани осјећају. – Овде сам да вам кажем да ће све бити у реду и да ћемо пребродити ово – рекао је радницима који су током лета били у штрајку.
Генерални секретар Конгреса синдиката Велике Британије, Пол Новак, рекао је да ће “гурање каматних стопа тако високо да економија уђе у рецесију само погоршати тренутну кризу, коштајући људе посла и домова”.
Штрајкови и незадовољство радника у Великој Британији од почетка године само се настављају на велика окупљања која су почела крајем прошле године.
Почетком јануара кренуле су припреме синдиката за организоване штрајкове. Национални здравстсвени систем (НХС) шестог фебруара 2023. године организовао је једнодневни “највећи штрајк до тада”. Стотине хиљада учитеља у Енглеској и Валсу који су чланови Националног синдиката образовања (НЕУ) започели су први део штрајка, у трајању од седам дана бојкота наставе, првог фебруара. Синдикат жељезничких радника (РМТ) организовао је штрајк 1. и 3. фебруара. Ватрогасци широм Велике Британије организовали су национални штрајк тражећи повећање плата први пут у 20 година.
Радници обезбеђења на Терминалу 5 лондонског аеродрома Хитроу одржали су десетодневни штрајк од 31. марта ове године, који се поклопио са штрајком запослених на немачким аеродромима, што је довело до колапса авио саобраћаја и превоза путника, а касније и њиховог пртљага.
Радници у Великој Британији нису мировали ни током ускршњих празника, када је преко 1400 чланова Синдиката напустило своја радна места на неколико сати. Енглеску, Шкотску и Велс сачекали су најављени штрајкови радника државних служби почетком априла. А у Белфасту је одржан страјк радника у државним службама од 7. априла, па све до 5. маја.
Наставници у Енглеској су се поново укључили у обуставу рада 5. и 7. јула јер су били незадовољни платама.
Десетине хиљада лекара у Великој Британији започело је 13. јула петодневни штрајк тражећи веће плате, а Британска здравствена служба (НХС) суочила се са најдужим штрајком у историји.
Млађи доктори медицине, који су у раној фази своје каријере, обуставили су рад у 7 сати ујутро, а Британско медицинско удружење (БМА), синдикат лекара, затражило је повећање плата за 35 одсто како би се плате вратиле на ниво из 2008. узимајући у обзир инфлацију, пренео је тада Асошиејтед прес.
Министар здравља Steve Barclay позвао је синдикат и лекаре да прекину штрајк, рекавши да је владино повећање плата од шест посто ове године, уз прошлогодишње повећање од 4,5 посто, коначно.
Уместо закључка: Како глобалне цене енергије расту, горња граница цена енергије у Великој Британији је значајно порасла, а заједно са растућим трошковима хране и високим рачунима за енергију тешко су погодила британска домаћинства, посебно она са нижим приходима. Изгледа да ће домаћинства у Великој Британији искусити највећи пад животног стандарда током ове године.
Trgovinski deficit SAD u septembru porastao na 61,5 milijardi dolara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Велика Британија: Рецесија, незауздана инфлација и штрајкови се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.