Ово су најгоре намирнице и пића за ваше мишиће

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Nov.2023, 16:01

Ово су најгоре намирнице и пића за ваше мишиће

Мишићи се заправо праве у кухињи. Ако проводите сате у теретани сваке недеље, желите да покажете свој напоран рад, зар не? Фото: Pixabay/zuzyusa Испоставило се да дијета може побољшати или прекинути ваш напредак, а постоје и неке намирнице које бисте требали избјегавати ако желите да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << видите како ваша мишићна маса напредује што је брже могуће. На пример, висококвалитетни протеини, угљени хидрати и масти могу да подрже раст и одржавање мишића.
Конзумирање довољно протеина покреће синтезу мишићних протеина, процес којим се ваше тело поправља и гради нова мишићна влакна. У међувремену, угљени хидрати, посебно након тренинга, стимулишу ослобађање инсулина, хормона који помаже у изградњи мишића и транспорту угљених хидрата до мишића како би се попуниле залихе гликогена.
С друге стране, одређене супстанце као што су засићене масти, транс масти и додатни шећер могу спречити раст мишића изазивајући упалу, што може утицати на опоравак и раст мишића, као и негативно утицати на осетљивост на инсулин, што је важно за унос хранљивих материја.
Ево листе најчешћих намирница које су лоше за ваше мишиће, али је важно напоменути да се ове намирнице могу укључити у уравнотежену исхрану која и даље подржава раст и здравље мишића.
Месне прерађевине Тачно је да су практичне, али ако желите да добијете мишићну масу, требало би да престанете да их често конзумирате. Конзумирање превише засићених масти, посебно из масних прерађевина, повезано са функционалним оштећењем у доњим екстремитетима. Уместо да слажете сендвич са шунком и сиром, изаберите посно месо попут свеже пилећег или ћурећег прса и додајте га уз салату или печено поврће.
Замрзнута пица Једна кришка смрзнуте пице коштаће вас око девет грама засићених масти, што је скоро половина препорученог дневног уноса. Плус, кладимо се да не једете само једну кришку. Конзумирање превише засићених масти може изазвати упалу, што може спречити опоравак и раст мишића након тренинга. Штавише, многе смрзнуте пице су такође богате додатком шећера (углавном у сосу), још једном хранљивом материјом коју бисте требали ограничити ако желите да изградите мишиће.
Кафа са шлагом и сирупом Ваша свакодневна навика да идете у кафић може бити крива за ваш спор или непостојећи напредак у теретани. Иако кофеин у кафи може да вам помогне да повећате енергију током тренинга, ако се одлучите за нешто попут фрапеа или карамел латеа, такође ћете уносити тону додатог шећера. Конзумирање превише додатог шећера, као што знамо, може довести до скока нивоа шећера у крви (нагло порасти, а затим опадати), што доводи до енергетског краха раније него што бисте очекивали. Прескочите слатку кафу са млеком и уживајте у шољици незаслађене кафе са мало млека.
Слаткиши Пите, торте, кекси. Претерано узимање слатких пецива попут колача и кекса, без уравнотежене и хранљиве исхране, може негативно утицати на раст и одржавање мишића. И то није све. Висок унос шећера повезан је са инсулинском резистенцијом и упалом, што може ометати метаболизам протеина и опоравак мишића. Међутим, не морате целу теглу колачића бацити у смеће, само ограничите број слаткиша које конзумирате. Смањење потрошње додатог шећера на мање од 25 грама дневно може помоћи у смањењу негативног утицаја шећера на ваше здравље, према студији из 2023. у часопису БМЈ. Било да су кисели или слатки, слаткиши су један од најбољих извора додатих шећера, а њихово превише једење може довести до дебљања и инсулинске резистенције. Инсулинска резистенција смањује способност тела да ефикасно користи угљене хидрате, што може утицати на ниво енергије током вежбања и испоруку хранљивих материја у мишиће. Поред тога, скокови и падови нивоа шећера у крви могу утицати на укупну енергију и опоравак. И то отежава одлазак у теретану онолико често колико желите.
Помфрит Помфрит може бити савршена допуна вашем хамбургеру, али није добар за ваше мишиће. Помфрит је ултра обрађен и са високим садржајем засићених мастико, мбинација која може допринети повећању телесне тежине и изазвати лошу врсту упале која може ометати опоравак и раст мишића. Стога, сматрајте да једете помфрит као повремену посластицу.
Trikovi za ubrzanje metabolizma i lakše mršavljenje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су најгоре намирнице и пића за ваше мишиће се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.