Смањује ризик од болести срца и снижава притисак: Довољна је само једна чаша на дан

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Nov.2023, 08:00

Смањује ризик од болести срца и снижава притисак: Довољна је само једна чаша на дан

Сок од шаргарепе може да утиче на смањење крвног притиска и масноћа у крви. Фото: Pexels/Ehioma Osih Ако је крвни притисак неке особе висок, то значи да њено срце мора да ради напорније како би пумпало крв. С временом ово додатно оптерећује све виталне органе – поред срца, мозак и бубреге. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Хипертензија може имати разорне последице, са повећаним ризиком од срчаних обољења, можданог удара и деменције.
Као и за многа медицинска стања, исхрана игра улогу и код крвног притиска, односно у томе да ли је висок или низак. Јако слана храна чини да организам задржава воду, што ствара додатни притисак на зидове крвних судова.
Лекари често саветују здраву и уравнотежену исхрану као начин за смањење крвног притиска. Тачније, препоручују смањен унос соли. Показало се да конзумација хране са високим садржајем калијума помаже смањењу крвног притиска, јер помаже телу да се ослободи натријума и ради на опуштању крвних судова.
Шаргарепа је поврће богато калијумом, садржи 320 мг калијума на 100 г
Истраживања су показала да конзумирање шаргарепе може да снизи крвни притисак, а једна студија такође сугерише да је конзумирање у облику сока корисно за смањење ризика од срчаних обољења.
Шаргарепа је богата влакнима и витаминима. Поред витамина А и Ц, у њој се налазе и витамини Б 1, затим Б 2 и Б 3, као и витамини Б 6 и Б 9.
Kako da vaši nokti ne budu krhki i lomljivi?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Смањује ризик од болести срца и снижава притисак: Довољна је само једна чаша на дан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.