Незаобилазне дестинације за љубитеље џеза

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Nov.2023, 17:03

Незаобилазне дестинације за љубитеље џеза

Прича о настанку џеза обојена је занимљивим историјским чињеницама, креативношћу, безграничним талентом и у себи носи тугу али и радост најразличитијих људских судбина. Овај музички правац развио се под разним утицајима, укључујући блуз и регтајм, уз доста импровизације и >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << различите интерпретације америчке и европске класичне музике, укрштене са афричким народним песмама и утицајима западноафричке културе коју су у САД донели робови. Фото: Unsplash/Jens Thekkeveettil Данас вам представљамо неколико незаобилазних дестинација за љубитеље џеза, градова које је овај јединствени правац у неку руку обојио и обележио, на најбољи могући начин.
Њу Орлеанс Град на југу САД, Њу Орлеанс, познат и као „The Big Easy“ због своје опуштене атмосфере, неоспорна је колевка џеза и место на које љубитељи истог иду готово као на ходочашће. Сматра се да је џез настао баш овде, крајем 19. века и почетком 20. века, када су се у граду у Луизијани различите културе и музички изрази помешали на јединствен начин.
Фото: Unsplash/Matias n Reyes Овде се и данас осећа пулсирање џеза на сваком кораку. Његова француска четврт (“French Quarter”) нуди спектакуларну сцену са бројним клубовима, уличним свирачима и традиционалним џезом. Пресерватион Халл је легендарни клуб у којем можете чути извођаче који чувају аутентичан градски звук. Сваке године,  Jazz & Heritage Festival привлачи хиљаде посетилаца и најпознатије џез извођаче из целог света.
Њујорк “Велика јабука” је незванични светски епицентар џеза. Градски клубови нуде широку палету џез стилова, од класичног, преко свинга па до модерног и авангардног џеза.
Фото: Unsplash/Matias n Reyes Клубови попут Blue Note, Dizzy, Birdland и Smoke Jazz Клуб угостили су нека од највећих имена у џезу, и то често на интимним наступима. Њујорк, попут Њу Орлеанса, такође има богату џез историју, која и данас живи у Харлему, где се налазе легендарни театар Аполо, као и  Cotton Club у ком су наступали великани попут Дјук Елинготона и Еле Фицџералд.
Данас се у граду и даље може слушати изузетан џез, како по клубовима тако и на бројним фестивалима од којих је најпознатији Winter jazz fest.
Хавана Фото: Unsplash/JessicaKnowlden Куба има посебну, дубоко укорењену џез традицију која се прелепо меша са афро-кубанским ритмовима. Због тога, Хавана нуди аутентично џез искуство а свака посета овом граду биће обојена незаборавним звуцима.
Љубитељи џеза требало би да своју посету планирају јануара, када се у старом граду одржава реномирани Хавана џез фестивал, на ком се окупљају врхунски извођачи из целог света. Клубови попут Havana Jazz Cluba и La Zorra y El Cuervo пружају прилику за слушање џеза у прелепим интимним просторима. Џез је често и саставни део музичких перформанса на кубанским улицама, али и део кубанске културе коју негују њени страствени музичари.
Фото: Unsplash/Josephine Bevan Париз Када се ради о старом континенту, Париз је играо кључну улогу у популаризацији жанра и генерално у европској џез историји. Уметници су се окупљали у кварту  Saint-Germain-des-Prés, a Le Caveau de la Huchette је клуб са дугом традицијом где су загарантовани одлични наступи али и прилика за ђускање до зоре. Ово место препоручљиво је посетити због феноменалне атмосфере, чак и ако нисте љубитељ џеза.
Токио Пре него што је постао познати писац славни Харуки Мараками радио је у џез бару управо у престоници Јапана. Токио је дом бројним џез клубовима и музичким баровима, а јапански љубитељи џеза су страствени и одани. Клубови као што су Cotton Club и Blue Note Tokyo редовно дочекују светске џез звезде. Овде ћете посведочити јединственој џез сцени са источњачким твистом јер јапански џезери радо спајају џез елементе са традиционалном јапанском музиком.
Аутор текста: Н. К.
Najlepši kafići Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Незаобилазне дестинације за љубитеље џеза се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.