Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Nov.2023, 20:26

Трифуновић: Србија има капацитете да се одбрани од свих безбедносних претњи

 Директор Института за националну и међународну безбедност Дарко Трифуновић изјавио је данас да је тај институт покренуо концепт научне дипломатије помоћу кога Србија има капацитете да разуме све безбедносне појаве које могу угрозити њену безбедност и безбедност њених грађана. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << PrtSc/YouTube/Tanjug TV У изјави за Танјуг, на конференицији о безбедности, током које је Институт за националну и међународну безбедност угостио делелегацију Католичког универзитета из Милана – IТSТIМЕе, Трифуновић је рекао да са Министарством иностраних послова имају ексклузивни уговор о научној дипломатији и да дуги низ година покушавају да Србију представе у најбољем могућем светлу.
Како је рекао, у Институту имају одличну интеракцију са колегама из других земаља.
„Имамо 120 професора из 38 држава. Многе друге институције у свету немају такву мрежу. Сматрамо да је то велика ствар за нашу државу. Имамо капацитете да разумемо све безбедносне појаве које могу угрозити нашу безбедност и безбедност наших грађана“, поручио је Трифуновић.
Једна од теме међународне конференције коју је Институт организовао су нове глобалне претње из геополитичке арене, а Трифуновић нема сумњу да су исламски фундаменталисти највећа безбедносна претња у овом тренутку у Европи.
„Видите да је Европа у страху од џихадиста, али ту су и терористичке претње од ултралевичарских и десничарских организација“, сматра Трифуновић.
Додао је да ће Институт радити са комшијама у окружењу да што боље разумемо те претње и да покажемо да ми не можемо више да будемо прокси територија за сукобе великих по моделу 1990-их. „Ми треба да водимо нашу политику, ми треба да водимо политику помирења, ми треба да имамо добре односе и са нашим браћом Бошњацима и Хрватима и другима. Ми, као политички Београд, ми сносимо одговорност и морамо да ширимо политику ненасиља. Морамо да ширимо политику безбедности, морамо да покажемо другима да се са нама може и треба“, поручио је Труфуновић.
Професор са Миланског католичког универзитета Марко Ломбарди рекао је да је та конференција кључна у италијанско-српској сарадњи.
„Италија мора да прошири своју сарадњу са земљама из вашег региона, јер наш интерес мора за мир и промоцију мора почети из региона Балкана. Видимо да се сукоби јављају широм света. Папа Фрања рекао да је то Трећи светски рат у деловима. Проблем је што овај светски рат прилично брзо постаје један део и више делова повезаних заједно“, каже Ломбарди.
Истакао је да морамо побољшамо наше способности и отпорност, суочавајући се заједно са могућим сукобима и да се не чудимо таквим догађајима. „Сарадња мора бити у центру наших активности. Опасност је толико велика да где год да погледаш око себе видиш неке претње. Из тог разлога мислим да је једина могућност да се унапреди и да се ојачати наша воља, зато што је у овом тренутку најлакши начин да будемо заробљени у сукобу и њега гледамо као на једини могући резултат оваквих међународних односа које имамо. Дакле, ми заиста и даље морамо да верујемо у мир као могућност“, поручује Ломбарди.
Како је рекао, информације које делимо нас чине јачим да се суочимо са заједничким непријатељима који не долазе са Балкана у Европу него изван Балкана и Европе против свих нас.
Коментаришући веома озбиљне догађаје у Украјини и у Појасу Газе, Ломбарди истиче да имамо ратове “на целом простору некадашњег Рима“. „Ако пођем од Рима на мање од 1.500 километара имамо рат на северу, рат на истоку и рат на југу. А ситуација у Тунису и у Либији није много боља него на Блиском истоку. Дакле рат окружује све наше земље. Ово је кључна тачка. А то значи да овај трећи светски рат у комадима постаје заиста најопаснији, чак и ако још увек није дошао у наше земље“, опомиње Ломбарди.
Истиче да није оптимиста и да се ситуација на Блиском истоку радикализације из дана у дан.
„Хамас је терористичка група, не по дефиницији, већ због онога што су урадили на терену 7. октобра. Они желе радикализацију и да се зарати. Није довољно да само једна страна у сукобу жели мир, морају обе стране да га желе, а чини ми се да терористи то не желе“, закључио је Ломбарди.
 
Vučević: Odluka Junajted grupe da ne emituje politički marketing presedan

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Трифуновић: Србија има капацитете да се одбрани од свих безбедносних претњи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.