Блинкен иде у Сеул да разговара о нукеларним претњама из Пјонгјанга

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Nov.2023, 20:14

Блинкен иде у Сеул да разговара о нукеларним претњама из Пјонгјанга

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговараће о порасту претњи од нуклаерних ракета Северне Кореје током посете Сеулу следеће недеље, рекао је данас амерички званичник.
С тим у вези, помођник државног секретара за питања источне Азије и Пацифика Данијел Критенбринк >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << упозорио је да ће Вашингтон предузети одлучне кораке у супротстављању претњама из Пјонгјанга, пренела је агенција Јонхап. Фото: Танјуг/Jonathan Ernst/Pool via AP Амерички државни секретар намерава да посети Сеул у среду и четвртак следеће недеље у светлу забринутости од очигледних припрема Северне Кореје за лансирање, како назива, војног извиђачког сателита и њене све интензивније војне сарадње са Русијом.
Блинкен ће се састати са јужнокорејским председником Јун Сук Јеолом и његовим најближим сарадницима, у склопу његовог путовања у пет земаља, у која спадају и одласци у Израел, Јордан, Јапан и Индију.
„Сасвим је природно да секретар и његове јужнокројеске колеге разговарају о константним и растућим тензијама изазваних низом севернокорејских активности, пре свега програмима нуклеарних и балистичких пројектила“, рекао је Критенбринк.
Он је нагласио да ће САД наставити са заједничким радом са корејским и јапанским савезницима на супротстављању севернокорејским претњама, као и наставку стриктног спровођења резолуција Савета безбедности УН, када је реч о санкцијјама Пјонгјангу.
Коментаришући сарадњу Москве и Пјонгјанга, он је упозорио да ће Вашингтон наставити Северну Кореју да сматра одговорном не само за кршења резолуције СБ УН, већ и да је види као велику претњу миру и стабилности.
Упитан да ли Блинкен планира да упути захтев Сеулу за пружање војне или хуманитарне помоћи Украјини и Израелу, званичник је рекао да су САД „веома задовољне колико је Јужна Кореја до сада пружила помоћи украјинским пријатељима“.
 
Blinken će tražiti od Izraela kratke humanitarne pauze u napadima u Gazi

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Блинкен иде у Сеул да разговара о нукеларним претњама из Пјонгјанга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.