Шведска ће бити прва земља без кеша

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Nov.2023, 10:00

Шведска ће бити прва земља без кеша

Шведска је тренутно најнапреднија земља света кад је реч о безготовинском плаћању, а њихове банке предводници су тог тренда. Фото: Unsplash/Unsplash+ Чак ни у јавном превозу више не прихватају готовину, а велика је шанса да ће у продавницама, ресторанима, музејима, хотелима купац остати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << без робе или услуге ако нема неки облик дигиталног плаћања.
У време пандемије објављено је да кованице и новчанице већ дуго нису омиљено средство за плаћање у тој земљи, а да је вирус корона тај тренд само појачао. Чак је и централна банка упозоравала грађане на то у страху да би готовина могла физички у потпуности да нестане. Немачки недељник „Фокус” објавио је да свега 16 одсто деце у тој земљи добија џепарац у готовини, а 84 одсто поседује дигиталне штедне књижице. Истраживање је показало да у Шведској генерација између 18 и 34 година у 75 одсто случајева не плаћа готовином.
Међутим, они који се у тој земљи залажу за готовинска плаћања имају замерке да и поред страховања државе да кеш нестаје изненађује то да чак ни пореска управа не прихвата никаква готовинска плаћања.
Једине установе које су законски обавезне да приме готовину приликом плаћања партиципације су болнице. Како се наводи, недавно истраживање које је спровела шведска централна банка показало је да је само осам одсто грађана платило кованицама или новчаницама своју последњу куповину. До пре само десет година кешом је плаћало 40 одсто грађана. Интересантно је, како се истиче, да чак ни старији, који иначе тешко прихватају нове технологије, више не користе готовину.
Истраживање показује да је удео особа у доби од 65 до 84 године које кажу да су користиле готовину за последњу куповину пао на девет одсто. Већина шведских грађана никад у рукама није имала крупније новчанице и често не знају како изгледају. У последње време убрзано нестају и физичке, пластичне кредитне и дебитне картице, а замењују их дигиталне и мобилне верзије, као разни други облици инстант дигиталног плаћања.
Медији наводе да укупна готовина Шведске данас износи тек нешто више од један одсто укупне масе новца, а аналитичари очекују да ће за петнаестак година готовина потпуно нестати и да ће Шведска, вероватно прва у свету, постати безготовинско друштво. На готовину се гледа као на беспотребни трошак и сигурносни ризик, као и сталну мету фалсификовања. Осим тога, медији подвлаче и да је дигиталне трансакције лакше контролисати.
Суседне скандинавске земље такође бележе сличан тренд, али рецимо у Данској постоји закон који каже да су све продавнице са особљем дужне да примају готовину, уз одређене изузетке ноћу.
У Норвешкој влада такође предлаже пооштравање закона о готовини.
Folksvagen ne gradi gigafabriku u istočnoj Evropi zbog slabe potražnje za EV

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шведска ће бити прва земља без кеша се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.