Ердоган: Израел починио злочине против човечности у Гази, уз подршку САД и ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Okt.2023, 20:39

Ердоган: Израел починио злочине против човечности у Гази, уз подршку САД и ЕУ

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оптужио је данас Израел да је починио „злочине против човечности“ у Појасу Газе, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније. Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici Ердоган је, након седнице владе, поручио да Израел мора да буде заустављен, преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ал Џазира.
„Радимо на томе да осигурамо да починиоци ратних злочина у Гази буду позвани на одговорност“, рекао је Ердоган.
Турски председник је позвао на прекид ватре „како би се спречио масакр“ и како би кренуло „путем ка трајном миру“.
Он је казао да је Израел чинио злочине против човечности у протеклих 25 дана, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније, напомињући да Турска води разговоре како би осигурала да починиоци ратних злочина у Гази буду позвани на одговорност пред законом, преноси Дејли Сабах.
Ердоган је критиковао западне земље и због њиховог саучесништва у, како је навео, ратним злочинима Израела.
„Западни свет, углавном европске земље, поново су пале на часу хуманости у Гази. Они који су посматрачи смрти хиљада деце Газа, данас неће имати кредибилитет за било шта што би сутра могли да кажу на било коју тему“, рекао је Ердоган.
Како је навео, турске власти истражују начине да злочине које је Израел починио над палестинским цивилима изнесу пред Међународни кривични суд (МКС).
Турска није потписница Римског статута, међународног уговора на основу којег је основан МКС.
Међутим, према члану 15 тог документа, тужилац може покренути истраге на сопствену иницијативу (проприо моту) на основу информација о злочинима из надлежности суда, тако да Турска може да обавештава о злочинима које је починила израелска влада.
Докази о ратним злочинима укључују употребу бомби са белим фосфором које је Израел бацио на Палестинце, гађање болница, школа, избегличких кампова, џамија и цркава, као и израелско одбијање резолуције Генералне скупштине Уједињених нација о хуманитарном прекиду ватре, преноси турски портал.
Lavrov: Neprihvatljivo širenje oružanog sukoba na teritoriju Sirije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоган: Израел починио злочине против човечности у Гази, уз подршку САД и ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.