Ове намирнице никада не треба да једете за доручак

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Okt.2023, 18:01

Ове намирнице никада не треба да једете за доручак

Ако често посегнете за ужином убрзо након што поједете одређену храну, није све у вашој глави. Неке намирнице заправо повећавају ваш апетит и чине вас гладнијим. Фото: Pixabay/Pexels Обично су крива храна која се састоји углавном од рафинисаних угљених хидрата и са високим садржајем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << шећера јер им често недостају заситни протеини и влакна. Комбинација високог садржаја рафинисаних угљених хидрата, мало влакана и протеина може пореметити ниво шећера у крви, доприносећи незаситној жудњи и глади.
Уместо да посежете за једном од ових незадовољавајућих намирница, одлучите се за храну која има хранљиву вредност.
Слатка пецива Знамо искушење да се пробудите гладни и погледате слатка пецива на вашем столу док испијате прву јутарњу кафу. Међутим, слатка пецива су једна од најгорих намирница за почетак дана и свакако нису потпун доручак. Ове печене посластице су одличне за задовољавање вашег непца, али нису баш задовољавајуће за ваш стомак јер вас чине ситим. Без довољно протеина или влакана (којих пецива обично недостају), ове посластице ће повећати ваш шећер у крви , због чега се убрзо потом поново срушио у крв. Када вам шећер у крви падне, на крају се осећате гладно и уморно – што није идеално ако тек почињете свој слободан дан. Зато, уместо ових слатких посластица, изаберите доручак са протеинима као што су кувана јаја или грчки јогурт да бисте дуже остали сити.
Грицкалице Ако поједемо шаку чипса или переца, желимо још, а то можете приписати соли. Со чини готово све бољим укусом јер изазива лучење пљувачке. Више пљувачке значи активније рецепторе на вашим непцима, што значи већу дубину укуса. Међутим, постоји још један разлог зашто жудимо за сланом храном. Научници претпостављају да људи жуде за сољу због могућности да со покреће ослобађање допамина, хормона који нам омогућава да осећамо задовољство. Ово може створити зачарани круг јер слане грицкалице попут чипса и переца имају тенденцију да буду пуне рафинисаних угљених хидрата и једва да има влакана, што успорава варење. То нас чини гладнијим раније.
Бели хлеб Бели хлеб је сличан смеђем пиринчу по томе што су мекиње уклоњене из пшеничног зрна који се користи за прављење хлеба. Прехрамбена индустрија ће понекад чак отићи и корак даље и користити калијум бромат или хлор диоксид да избели брашно и уклони било коју природну жуту боју да би постало беље. Зашто се ово ради? Чисто због естетике или, другим речима, само да би хлеб изгледао лепше за потрошача. Међутим, као резултат тога, хлеб је лишен већине хранљивих материја и влакана, што чини мало да се осећате сити. У ствари, једна кришка белог хлеба нуди мање од грама влакана.
Слатке житарице Пахуљице заслађене шећером се углавном састоје од шећера. А то значи да не садрже ни приближно довољно влакана и протеина, који обезбеђују осећај ситости. Зато конзумација ових врста житарица може изазвати оштре скокове шећера у крви, а затим и падове. Ако волите да једете житарице и желите нешто што ће вам помоћи да избегнете глад и да одржите ниво шећера у крви стабилнијим, изаберите кутију која садржи више од пет грама влакана по порцији. Такође, упарите своје житарице са млеком богатим протеинима, као што је сојино млеко, или уместо тога користите грчки јогурт као базу.
Помфрит
Иако је кромпир изненађујуће одличан у стимулисању ситости, знатно је мање ефикасан када је у помфриту. То је зато што садржи много рафинисаних угљених хидрата и натријума, који задовољавају укус, али не толико осећај глади. Без икаквих протеина или влакана, ако једете само помфрит, вероватно ћете осетити глад врло брзо након што поједете своју порцију помфрита.
Voće koje sadrži najmanje šećera

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ове намирнице никада не треба да једете за доручак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.