Највећа опасност да се запали Блиски исток прети од копнене акције Израела

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Okt.2023, 14:07

Највећа опасност да се запали Блиски исток прети од копнене акције Израела

Највећа опасност да се запали цео Блиски исток прети од копнене акције Израела на Појас Газе, изјавио је данас за Тањуг аналитичар Иван Милетић. Фото: Танјуг/AP Photo/Abed Khaled „Изјаве које је дао Иран су врло забрињавајуће, а до сада смо имали да су прокси којима управља Иран већ реаговали >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и нападали Израел на различитим местима на Блиском истоку, и да није случајно синоћ дошло до разговора председника Америке и председника Египта, јер је вероватно изузетно важно да се и Египат не укључи у целу причу“, навео је он.
Милетић каже да са становишта Ирана и интереса које Иран има у сукобу Израела и Хамаса, Израел јесте прешао „црвену линију“ у Гази, како је то рекао председник Ирана Ебрахим Раиси, али да Израел сматра да није.
„Многи становници Израела ће мислити да је требало много раније да крене цела копнена офанзива, али с обзиром да су многи међународни актери укључени у целу причу, Израел мора да игра између свих њих, али генерално очекивало се да ће доћи до копнене офанзиве, само је сад питање како ће регионални актери да реагују“, оценио је он.
Према његовим речима, шиитска проиранска паравојна организација Хезболах је одавно спремна за рат, с обзиром да су већ од почетка имали спорадичне обрачуне на граници са Израелом. Милетић каже да остаје да се види на који начин ће они реаговати јер сви ти регионални актери имају свој интересе, и додаје да је Хезболаху требало неколико недеља да крене у акцију, након што је Израел кренуо на територију Газе последњи пут.
Са становишта Израела, Милетић каже да одмазда Израела није прешла у ратни злочин, иако је убијено више од осам хиљада цивила, јер се, како је објаснио, Израел бори против непријатеља који се налази испод земље.
„Чињеница је да такве одлуке доносе много већи међународни актери који их онда дефинишу. Израел мислим да није члан међународног суда за ратне злочине, тако да ако би хтели да се процесуирају, вероватно би требало да се формира или посебан суд за тако нешто, али све то зависи од регионалних и светских актера који ће дефинисати како ће та криза да се одвија“, објаснио је он.
Напомиње да је судбина цивила у болници Ал Кудс у Појасу Газе врло незгодна, јер је тражено да се болница евакуише зато што се, према подацима Израела, испод болнице налазе одређена командна места Хамаса.
Fon der Lajen: EU planira da pomogne zemljama Z. Balkana sa 6 milijardi evra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Највећа опасност да се запали Блиски исток прети од копнене акције Израела се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.