Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Okt.2023, 08:55

Кинески шеф дипломатије у Америци након пет година – договорена заједничка припрема састанка Сија и Бајдена

Америка и Кина су се договориле да заједнички раде на припреми самита двојице председника Џозефа Бајдена и Си Ђинпинга следећег месеца, саопштили су амерички званичници после вишечасовних састанака кинеског министра спољних послова Ванг Јиа и америчких дипломата у Вашингтону. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP/Jose Luis Magana Ово је прва посета Вашингтону кинеског шефа дипломатије од 2018. године. Ванг Ји се састао са америчким председником Џозефом Бајденом на сат времена. Бела кућа је тај састанак описала као „добру прилику“ за наставак отворених комуникација две земље, геополитичких ривала који имају велике разлике у својим политикама по многим питањима.
A great pleasure to welcome Foreign Minister Wang Yi to DC. In the meeting with @POTUS President Biden on Oct. 27, FM Wang conveyed President Xi Jinping's greetings, and said that the purpose of this visit is to communicate with the US to earnestly implement the important common… pic.twitter.com/bUIX4RlYrW
— Xie Feng 谢锋 (@AmbXieFeng) October 28, 2023

Састанци Ванг Јиа са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливеном трајали су укупно девет сати, навели су амерички званичници, описујући ове састанке као „искрене и дубоке“.
Кључан договор је да ће заједнички радити на припреми самита двојице председника, Бајдена и Сија, на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) следећег месеца у Сан Франциску.
„Припремамо се за такав састанак“, рекао је један од високих званичника америчке администрације.
„Обе стране су се сагласиле да заједно раде на припреми састанка шефова држава у Сан Франциску“, наводи министарство спољних послова.
Бајденова администрација сматра да је директно ангажовање председника Си Ђинпинга посебно важно у управљању кризама, као и да би заједнички састанак допринео да двојица лидера седну и разговорају о стратешким стварима.
Ванг је Блинкену рекао да две земље имају неслагања и да им је потребан „дубок“ и „свеобухватан“ дијалог како би се смањили неспоразуми и стабилизовали односи.
„Не само да треба да наставимо дијалог, дијалог треба да буде дубок и свеобухватан“, поручио је Ванг.
Вангова тродневна посета уследила је после више дипломатских ангажмана последњих месеци, углавном на захтев САД, са циљем да се поправе односи који су се погоршали почетком године након америчког обарања наводног кинеског шпијунског балона.
Danska vlada predložila da spaljivanje Kurana bude zakonom kažnjivo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинески шеф дипломатије у Америци након пет година – договорена заједничка припрема састанка Сија и Бајдена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.