Урош Петровић: Време је да више пажње обратимо на децу која пишу

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Okt.2023, 16:56

Урош Петровић: Време је да више пажње обратимо на децу која пишу

Вишеструко награђивани дечји писац некадашњи председник Менсе Србије, нагласио је да је време да се више пажње обрати на децу која пишу и баве се лепим стварима јер се она, ипак, како му се чини, данас осећају скрајнуто. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio „Време је да обраћамо више пажње на децу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << која пишу и баве се лепим стварима, јер чијни ми се да се она данас осећају помало скрајнуто. Зна се добро да деца која читају имају за трећину пута већа достигнућа у школи и животу, што је доказало истраживање у три земље, а ја мислим да деца која читају и пише сигруно имају и за две трећине боља постигнућа“ рекао је Петровић за Тањуг након доделе награда ученицима који су победили на литерарном конкурсу „Љубивоје Ршумовић на слободну тему“ Фондације РШУМ и Министарства просвете.
Петровић је нагласио да би желео да та порука стиже до родитеља јер то васпитачи и учитељи знају.
„Желео бих да родитељи понекад ставе књигу у дечју собу, било коју, данас их има много добрих и да сачекају тренутак доколице када ће дете уронити у чаробни свет читање и књиге“, рекао је Петровић након свечаности на Сајму образовања и наставних средстава на 66. Међународном сајму књига, а којој је присуствовала и министар Славица Ђукић Дејановић.
На тој свечаности ђацима, ауторима најбољих радова, од 2.000 пристиглих на конурс, из целе Србије од Суботице до Штрпца уручене награде и похвалнице. Данас иза себе има више од 20 књигу са више од 160 издања и скоро пола милиона продатих примерака.
Књиге су ми објављене у Италији, Мађарској, Грчкој, Чешкој, Словенији, Македонији, Румунији…
Љубиша Ршумовић рекао је да је први задатак Фондације био да позову све младе који су добили награде и признања у Љубиш, у његово родно место како би тамо охрабривали њихову љубав према литератури.
„Није најважније колико награда деца добијају, већ да после дружења понесу кући дух другарства,“ рекао је он.
Министарка је нагласила да је време да цела Србија чује за таленат ове деце, а не само школски другови, родитељи и родбина.
Penzionerima sa najmanjom penzijom biće umanjeni računi za struju za 1.000 din

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Урош Петровић: Време је да више пажње обратимо на децу која пишу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.