Времеплов: Рођен Милош Црњански

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Okt.2023, 07:31

Времеплов: Рођен Милош Црњански

На данашњи дан 1893. године рођен је српски писац Милош Црњански, изузетан стилиста, једна од најбитнијих личности српске књижевности уопште. Фото: Pixabay Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду. Школовао се и у Бечу и Паризу. Осим књижевног рада бавио се професуром, журналистиком, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а од 1928. запослен је у Прес бироу владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (доцније Југославије).
Већином се налазио при дипломатским представништвима на страни. Други светски рат га је затекао у Риму, одакле се преко Лисабона запутио у Лондон. Из емиграције се вратио у отаџбину 1965.
У роману „Сеобе“, чији је први део написао 1929. а други 1962. описивао је трагично расејање Срба на широким просторима Средње Европе и Јужне Русије. Дело је настало на реалним историјским основама.
Његова поетска остварења сматрају се непревазиђеним. Остала дела: романи „Дневник о Чарнојевићу“, „Кап шпанске крви“, „Код Хиперборејца“, „Роман о Лондону“, песме „Лирика Итаке“, „Ламент над Београдом“, новела „Прича о мушком“, драме „Маска“, „Конак“, „Никола Тесла“, путописи „Љубав у Тоскани“, „Књига о Немачкој“, „Наша небеса“, „Наше плаже на Јадрану“, „Бока Которска“. По повратку у Београд објавио је „Ембахаде“.
Вучић са породицом хиљадите бебе рођене у породилишту у Пасјану

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Времеплов: Рођен Милош Црњански се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.