На седници СБ УН нису прихваћене ни америчка, ни руска резолуција

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Okt.2023, 07:15

На седници СБ УН нису прихваћене ни америчка, ни руска резолуција

Русија и Кина ставиле су вето у Савету безбедности Уједињених нација на резолуцију САД о ситуацији у Израелу и Гази, након чега је гласовима САД и Велике Британије одбачен и руски нацрт. Фото: Танјуг/AP/John Minchillo Нацрт америчке резолуције је имао за циљ да реши хуманитарну кризу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Газу позивајући на прекид ватре како би се омогућио допремање хуманитарне помоћи, наводи Ројтерс.
Против америчке резолуције, поред Кине и Русије, били су Уједињени Арапски Емирати, док је 10 чланица СБ гласало за, а Мозамбик и Бразил су били уздржани.
СБ УН није прихватио ни руски нацрт резолуције о ситуацији око Израела и Појаса Газе, у којој се позива на моментални прекид ватре, пренела је агенција РИА Новости.
Документ је, такође, узео у обзир елементе бразилског нацрта који није усвојен прошле недеље због противљења САД.
Руски нацрт није ни добио потребних девет гласова. Четири земље су гласале за – Кина, Русија, Гана и УАЕ, против су биле две сталне чланице СБ – САД и Британија, а девет је било уздржано.
Руски нацрт резолуције је посебно позвао на хитан, одржив прекид ватре и осудио напад Хамаса 7. октобра, као и неселективне нападе на цивиле и цивилну инфраструктуру у Гази.
У тексту је изнет позив на хитно укидање наредбе да се становници Газе преселе на југ појаса. Поред тога, садржао је и позив да се организују хуманитарне паузе и пролаз.
Руски нацрт позивао је и на хитно и безусловно ослобађање цивилних талаца.
Вашингтон је прошле недеље проследио нацрт резолуције о ситуацији око Израела и Палестинаца у Савету безбедности УН. Она је осуђивала акције Хамаса и признала право Тел Авива на самоодбрану, али није позвала на прекид ватре.
Осим тога, говорила је о потреби хитног и безусловног ослобађања талаца. Документ је, такође, позвао на поштовање међународног хуманитарног права, укључујући заштиту цивила.
Ердоган разговарао са Путином: Ћутање Запада погоршава хуманитарну кризу у Гази

Преузмите андроид апликацију.
Чланак На седници СБ УН нису прихваћене ни америчка, ни руска резолуција се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.