Ђурђев: До ескалације сукоба између Израела и Палестине довела влада Нетањахуа

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Okt.2023, 18:41

Ђурђев: До ескалације сукоба између Израела и Палестине довела влада Нетањахуа

Историчар и директор Историјског архива Града Новог Сада, Петар Ђурђев изјавио је данас да је до ескалације сукоба који се тренутно дешава на територији Појаса Газе довела влада израелског премијера Бењамина Нетањахуа која је, како је рекао, отворено десничарска. Фото: Градске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфо Ђурђев је за Танјуг, одговарајући на питање новинара, рекао да је влада Нетањахуа током претходне две године повећала напетост између Арапа и Израелаца.
Како сматра, пут ка овом сукобу започет је пре седам година.
„Био сам два пута у Израелу, као и на Западној обали. Негде се од 2016. године могао осетити овај пут, који је нажалост довео до крвавог сукоба, огромне погибије на обе стране, застрашујућег терористичког напада Хамаса и затим бруталног одговора Израела“, рекао је Ђурђев.
Додао је да су прве назнаке постојале још 10 година раније.
„Фактички од 2006. године када је Хамас преузео власт у појасу Газе. Тада је почела изградња одбрамбеног зида, увођења строгог система контролисања кретања становника. Мислим да је тада Израел преузео стратегију у којој је покушао да одржи стање без икакве идеје како да задовољи Палестинце и крене ка формирању две државе“, рекао је Ђурђев.
Историчар наглашава да сви морају да схвате да арапски свет данас није онај из 1991. године.
„Они су од 2001. године имали огроман војнички, технолошки, економски и популациони напредак. Уз то, технолошка супериорност које су некада имале Сједињене Државе је готово нестала. Такође, и идеја о беспоштеном ваздушном рату је апсолутно нестала, јер су и друге државе овладале модерним системима“, навео је историчар Ђурђев.
Brnabić: Dobri sastanci u Briselu, nastavlja se borba za interese Srbije

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђурђев: До ескалације сукоба између Израела и Палестине довела влада Нетањахуа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.