После славља НАК-а у кафани „Код Мароша“ није остајало чаша, све док фудбалери Војводине нису „покварили“ журку

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Okt.2023, 18:01

После славља НАК-а у кафани „Код Мароша“ није остајало чаша, све док фудбалери Војводине нису „покварили“ журку

Много пре чувеног београдског „Вечитог дербија“, чак и пре него што су „Црвена звезда“ и „Партизан“ основани, Нови Сад је имао свој дерби. Фото:Wikimediacommons/National Photo Company Collection Наиме, низ година, након Првог светског рата, у Новом Саду је владао велики ривалитет између локалних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фудбалских клубова Војводине и НАК-а. Без обзира да ли се радило о пријатељској или првенственој утакмици, када играју ова два клуба на стадиону су се окупљали сви љубитељи фудбала из Новог Сада, уверени да ће присуствовати лепој и борбеној утакмици.
Новосадски атлетски клуб (НАК) био је најстарије и једно од најуспешнијих новосадских спортских друштава, које је имало активну фудбалску секцију. Клуб је основан 1910. године, када је Нови Сад био у саставу Аустроугарске и окупљао махом спортисте мађарске националности. Клупске боје су биле плава и бела.
Фото: Историјски архив Града Новог Сада Са друге стране, фудбалски клуб Војводина основан је у првој половини 1914. године, од стране ученика Змај Јовине гимназије и чинили су га српски играчи. За боје клуба одабрана је црвено бела комбинација. У историји новосадског спорта пре Другог светског рата, Војводина, која је уједно била и атлетски клуб остаће упамћена као клуб који је остварио највећи успех.
Фото: Историјски архив Града Новог Сада Словенски део Новог Сада је навијао за Војводину, док је мађарски и немачки део града подржавао плаво-беле. Иако је то родило велико ривалство које је пунило стадионе и цртало невидљиве границе навијачког припадништвa, фудбалери супарничких екипа били су велики пријатељи
Фудбалери и навијачи НАК-а после сваке победе свог клуба, окупљали су се у кафани „Код Мароша“, која се налазила у близини касарне у Футошкој улици, на самом углу Футошке и Браће Рибникар и која је била најближа некадашњем  НАК-овом игралишту.
Прославе су обично трајале до дубоко у ноћ и у таквим приликама газда Марош би остајао без комплетног инвентара, чаша и флаша, јер би слављеници све живо поразбијали. На Видовдан, 28. јуна 1925. године, требало је да се одигра значајан дерби између НАК-а и Војводине. Пре тога је, исте године. НАК већ забележио две победе над црвено-белима и у кафани „Код Мароша“ се припремало и треће узастопно славље. Газда Марош је обишао све стакларе у граду и унапред покуповао све чаше и флаше, знајући с ким има посла.
Међутим, Војводина је заиграла много боље него раније и једним, али злата вредним поготком, савладала свог великог ривала. Те вечери су славили навијачи Војводине, а у кафани „Код Мароша“ било је тихо као да је дан жалости. „Муниција“ за лумповање остала је кафеџији за неку другу прилику.
Mnogo pre osnivanja beogradskih „večitih rivala“, Novi Sad imao svoj veliki gradski derbi – fudbal igralo čak 17 ekipa!

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак После славља НАК-а у кафани „Код Мароша“ није остајало чаша, све док фудбалери Војводине нису „покварили“ журку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.