Борељ: Предуго смо одбацивали палестинско питање, као да не постоји

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Okt.2023, 16:25

Борељ: Предуго смо одбацивали палестинско питање, као да не постоји

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ овенио је данас да је међународна заједница предуго одбацивала палестинско питање, као да не постоји. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias „Превише смо покушавали да одбацимо палестинско питање као да више не постоји и као да ће се решити само >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од себе. Улазимо у нову фазу стогодишњег рата између Израела и Палестинаца. То може бити веома опасно за глобални мир и међународна заједница се мора мобилисати како би избегла такав сценарио“, навео је Борељ на свом блогу на сајту Европске уније.
Он је указао на то да међународна заједница није успела ефикасно да имплементира споразум из Осла, који постоји већ три деценије. „Од Осла, број изаелских досељеника се утростручио на окупираним територијама, док је могућа палестинска држава поново збијена у лавиринт неповезаних подручја. Сваки дан позивамо на дводржавно решење, али као што ме је палестински представник питао током Генералне скупштине УН:
‘Осим позивања на то, шта радите да то решење и остварите?'“, истакао је Борељ.
Он је навео да мир неће доћи сам од себе, већ да га треба изградити.
„Најтеже одлуке се увек доносе на ивици амбиса. А ми смо сада тамо. Решење од две државе остаје једино одрживо. Морамо уложити сву нашу политичку енергију у остваривању циља“, поручио је Борељ.
Broj poginulih u izraelskim napadima na Gazu 5.791, od kojih 2.360 dece

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Предуго смо одбацивали палестинско питање, као да не постоји се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.