Увек је право време за шаку купина!

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Okt.2023, 15:00

Увек је право време за шаку купина!

Невероватне црне бобице за којима смо најчешће посезали као деца боравећи код баке на селу, осим освежавајућег дејства, имају велики утицај и на наше здравље. Фото: Pixabay/ Shutterbug75 Богате су витаминима и минералима, влакнима и антиоксидансима, који су веома ефикасни у превенцији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бројних болести.
Купине су чак десет пута богатије антиоксидансима од парадајза или броколија, што их сврстава у првих десет најздравијих намирница.
Специфични антиоксиданс који садрже, елагитанин који нема готово ниједна друга храна, показао се веома ефикасним у борби против рака.
Ове мале бобице су богате полифенолима који помажу организму у борби против слободних радикала и спречавају болести срца и крвних судова. Јака љубичаста боја купине потиче од антоцијана, који својом снажном антиоксидативном активношћу благотворно утичу на здравље, посебно кардиоваскуларни систем. Његова улога у превенцији малигних болести је изузетно важна.
Захваљујући високом садржају дијететских влакана, купине значајно доприносе смањењу ризика од дијабетеса, болести дигестивног система попут дивертикулозе и вредан су савезник у смањењу вишка телесне тежине.
Осим влакана, семенке купине такође садрже висок ниво елагинске киселине. Овај моћни антиоксиданс се на различите начине бори против хроничних болести.
Истраживања су показала да кување не уништава елагинску киселину, па џемови и компоти деле ово благотворно својство са целим плодом купине. Ово моћно воће је мало калорија, али је веома богато витаминима Ц, Е, фолном киселином и минералима калијумом, манганом и магнезијумом.
Шака купина даје осам грама дијететских влакана, при чему водећи пектин благотворно делује на снижавање нивоа холестерола.
Захваљујући свом нутритивном саставу, купини се приписује антиинфламаторно и антибактеријско дејство на функције крвних судова.
Купине заузимају водеће место међу јагодастим воћем по нивоу фитоестрогена, супстанце која има потенцијалну улогу у превенцији рака дојке и грлића материце. 
Купине садрже лутеин, најважнију природну супстанцу за здравље људског ока. Смањује ризик од дегенерације ока и спречава развој катаракте. Делује као филтер за сунчеву светлост, апсорбујући опасне УВ зраке.
Četiri načina da se ugrejete, a da ne uključite grejanje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Увек је право време за шаку купина! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.