Брнабић: Приштина ће покушати да одложи изборе, ЗСО мора да се формира

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Okt.2023, 20:30

Брнабић: Приштина ће покушати да одложи изборе, ЗСО мора да се формира

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да је Београд спреман за дијалог, али да Приштина очигледно жели да избегне наставак дијалога по сваку цену и оценила да ће Приштина покушати да што више одложи расписивање избора на северу КиМ. Фото: Танјуг/Влада Републике >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије/Јово Мамула Брнабић је за Танјуг, уочи седнице Савета безбедности УН у Њујорку, нагласила да Заједница српских општина мора да се формира у складу са Бриселским споразумом, али да не верује да ће Приштина на то пристати и да ће Београд морати да политички води ту борбу.
На констатацију да УН, кроз извештај генералног секретара Антонија Гутереша, траже изборе на северу КиМ и питање да ли сада УНМИК или ЕУЛЕКС могу да буду неопходна спона у расписивању избора, односно да ли очекује да сада уроди притисак Запада да до реализације избора дође што пре, Брнабић је истакла да је Српска листа, као представник српског народа на КиМ тражила расписивање избора.
„Под два, то је требало да буде део деескалаторних мера на КиМ. На то сада позива УНМИК. Да ли ће се то десити, мислим да ће Приштина, из свега што видимо, покушати да то што више одложи“, рекла је Брнабић.
Она је указала да у Приштини причају „о неким административним процедурама, које немају везе са везом“ и користе их како се ти избори не би одржали. „Не верујем да ће они пристати на оснивање ЗСО. То ће остати борба коју ћемо морати да политички водимо“, поручила је Брнабић.
Она је нагласила да је крајње време за оснивање ЗСО прошло пре пет или шест година.
„Сада мора да се оснује ЗСО, и то не на начин како они интерпретирају ЗСО, него како је ЗСО договорена 2015. године, у складу са договорима које извојевао и постигао председник Србије Александар Вучић као председник владе и са јасно дефинисаним тиме ко пише статут ЗСО, ко је оснива, како се она оснива, које су њене ингеренције, каква су њена овлашћења“, рекла је Брнабић.
Премијерка Србије истакла је да је тај документ потписао Иса Мустафа као представник Приштине.
„Дакле та ЗСО, а не нека невладина организација или било каква друга организација која само носи име ЗСО. ЗСО у складу са Бриселским споразумом“, подвукла је Брнабић.
Премијерка Србије сматра да ће проћи време док Приштина то не имплементира.
„Знам колико се Вучић борио за то, знам колики су притисци на Вучића и знам колико он неће одустати од тога шта Срби на КИМ траже и од тога шта је потребно за Србе на КИМ да живе безбедно и сигурно. Ми увек спремни за дијалог“, нагласила је Брнабић.
Она је истакла да је Османи избегла дијалог на самиту у Гранади, иако јеВучић рекао да је спреман за разговоре и да је „боље да разговарамо 100 година, него да ратујемо један дан“.
„Она није желела разговоре. Очигледно да они желе да избегну наставак дијалога по сваку цену“, оценила је Брнабић.
Она је истакала да је на њој да покуша да објасни у каквим неусловима живе Срби на КиМ и други неелабанци, укључујући Роме и апелује да се те ствари промене.
Brnabić: Fokusirana sam na sednicu UN, posle toga ću razmišljati o Briselu

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: Приштина ће покушати да одложи изборе, ЗСО мора да се формира се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.