Изненађење у првом кругу избора у Аргентини, Маса освојио највише гласова

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Okt.2023, 12:18

Изненађење у првом кругу избора у Аргентини, Маса освојио највише гласова

Досадашњи министар економије Аргентине Серхио Маса направио је велико изненађење након што је освојио највећу подршку бирача у првом кругу председничких избора у Аргентини, показују данашњи резултати гласања. Фото: Танјуг/AP Photo/Mario De Fina Након што су у понедељак рано ујутру >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << скоро сви гласачки листићи пребројани, Маса је освојио 36,7 одсто гласова, а десничар Хавијер Милеи 30 одсто, што значи да ће њих двојица ићи у други круг 19. новембра, преноси АП.
Масина победа у првом кругу се тумачи као опрез бирача према главном противкандидату, десничару и популисти Милеију који је најавио преокрет националне политике и обавезао се да ће драстично смањити државни апарат. Победа Масе над Милеијем, економистом који је недавно постао и члан скупштине, догодила се упркос чињеници да је током Масиног мандата инфлација порасла до троцифрене бројке, урушавајући куповну моц́ грађана и повећавајући сиромаштво у Аргентини.
Већина предизборних анкета, које су углавном биле непоуздане, дале су Милеију благу предност у односу на Масу, док је бивша министарка безбедности Патрисија Булрих, из главне опозиционе коалиције десног центра, добила је 23,8 одсто и завршила на трећем месту међу пет кандидата.
Маса је водећа фигура у администрацији левог центра која је на власти од 2019. године. Андреи Роман, извршни директор бразилске агенције за истраживање јавног мњења Атлас Интел, чије је најновије истраживање било једно од ретких које је Маси дало предност, рекао је да је један од кључних фактора за ове резултате била мања уздржаност гласача него на примарним изборима одржаним у августу на којима се бирају кандидати за председничке изборе.
Милеи, самопрозвани анархо-капиталиста који се диви бившем америчком председнику Доналду Трампу, изградио је велику подршку позивајући на елиминацију Централне банке, замену локалне валуте америчким доларом и чистку корумпираног естаблишмента који је он назвао „политичком кастом“.
Borelj pozvao na prekid sukoba između Izraela i Hamasa radi isporuke pomoći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изненађење у првом кругу избора у Аргентини, Маса освојио највише гласова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.