Вучевић: Војна сарадња Србије и Кине модернизује одбрамбене капацитете Војске Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Okt.2023, 12:06

Вучевић: Војна сарадња Србије и Кине модернизује одбрамбене капацитете Војске Србије

Војна сарадња Кине и Србије подржава модернизацију одбране Србије и оснажује њене одбрамбене капацитете, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић. Фото: Танјуг Вучевић је, у интервјуу за кинески државни медиј Глобал тајмс (Глобал Тимес), истакао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се радује поводом даљег развоја сарадње Кине и Србије, посебно у области одбране.
Према његовим речима, испоруком кинеског противваздушног ракетног система средњег домета ФК-3 Србији, као и кинеских беспилотних летелица ЦХ-95 и ЦХ-92А, Војска Србије значајно јача и стиче способности које није имала.
„Наставићемо да унапређујемо наше способности, како у људским ресурсима, тако и у наоружању и војној опреми, како бисмо могли да заштитимо свој народ, где год да живи, и како бисмо били гарант независности Србије“, истакао је Вучевић. Министар је нагласио да су све одлуке у вези са набавком опреме и модернизацијом војске засноване на темељним анализама и стручним проценама надлежних органа Министарства одбране и Војске Србије.
Вучевић је захвалио Кини за подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, као и због доследног и принципијелног става по питању Косова и Метохије. Вучевић је истовремено поновио да Србија подржава принцип „једне Кине“ и осуђује све покушаје угрожавања њеног јединства у вези са питањем Тајвана.
Потрпредседник владе је истакао да Кина, за разлику од других великих сила, не поставља никакве услове за сарадњу са Србијом, наводећи да је Кина један од најпоузданијих пријатеља Србије. „Све у свему, односи Србије и Кине су последњих година изузетно блиски и развијају се углавном захваљујући одличним односима два председника – Александра Вучића и Си Ђинпинга. О традиционалном „гвозденом пријатељству“ сведочи и чињеница да ће се за две године обележавати 70 година од успостављања дипломатских односа између наше две земље“, нагласио је Вучевић.
Вучевић је такође рекао да Србија сматра Кину једним од кључних фактора који доприносе глобалном миру и стабилности, што се, како је навео, небројено пута доказало кинеском мирнодопском политиком и мудрим политичким потезима.
Poslanici počeli rad, na dnevnom redu budžet za 2024.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучевић: Војна сарадња Србије и Кине модернизује одбрамбене капацитете Војске Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.