Да ли вежбање може спречити рак?

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Okt.2023, 16:01

Да ли вежбање може спречити рак?

Одавно је познато да вежбање може спречити рак, а сада су научници открили како се то дешава и колико вежбања треба да се ради. Фото: Pixabay/StockSnap Истраживање Центра за рак Андерсон Универзитета у Тексасу у групи људи са Линчевим синдромом, наследним стањем повезаним са повећаним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ризиком од неколико врста рака, показало је да 45 минута интензивног вежбања (у овом случају, вожња бицикла) три пута недеља може смањити тај ризик.
Људи углавном неће прихватити савет који каже ‘само вежбајте’. Испоставило се да оваква вежба, осмишљена за студију, чини имуни систем способнијим да искорењује ћелије рака, рекао је шеф студије, онколог Едуардо Вилар-Санчез.
Студија је била мала, спроведена на 21 особи, али је пружила много доказа који повезују редовно вежбање са смањеним ризиком од рака, посебно рака дебелог црева.
Учесници, сви са Линчевим синдромом, били су подељени у две групе: једна је добила годишњи програм вежби, а друга није. Научници су пратили свачији срчани и респираторни капацитет, као и нивое природних ћелија убица и ЦД8+ Т ћелија у крви и ткиву дебелог црева.
Ове имуне ћелије су одговорне за напад на стране ентитете, као што су ћелије рака, и биле су активније код учесника који су вежбали.
Истовремено, ниво инфламаторног маркера простагландина Е2 је пао код вежбача, што је било уско повезано са порастом броја имуних ћелија. Обе промене указују на јачи имуни одговор, а научници мисле да су повезане са повећаним „имунолошким надзором“ који тражи и елиминише ћелије које би иначе постале канцерогене.
Већ је доказано да редовно вежбање може да спречи рак у око 20 одсто случајева, што укључује рак дојке, бешике, дебелог црева и желуца. И раније ове године, америчко истраживање је показало да вежбање може да омета сигнализацију унутар ћелија рака дојке, односно да током контракција мишићи ослобађају факторе који могу да униште ћелије рака пре него што се развију или бар успоре њихов раст, а то се дешава и током лагане вежбе као што су плес или ходање.
Али студија МД Андерсон Центра била је прва која је показала везу између вежбања и имунолошких биомаркера, а не само епидемиолошку корелацију.
Вилар-Санчез тек треба да повеже резултате студије са широм популацијом људи са Линчевим синдромом, али је оптимиста да би јавност требало да зна да ће бављење неким обликом вежбања на неки начин довести до превенције рака.
Zašto su deca rođena u oktobru zdravija i drugačija od druge dece?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли вежбање може спречити рак? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.