Бивши џихадисти запослени у шведским школама

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Okt.2023, 09:55

Бивши џихадисти запослени у шведским школама

Од 83 особе које су се вратиле у Шведску са територије под контролом такозване Исламске државе, 21 сада ради са децом, младима и угроженима, објавио је шведски лист Експресен. Фото: Танјуг/Pavel Golovkin
Према истраживању које је лист спровео, они су били запослени у центрима за разоноду, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предшколским установама, али и социјалним службама, преноси Еурактив.

Како се наводи, упркос упозорењима безбедносних служби, да бивши џихадисти могу да допринесу радикализацији и регрутовању у Шведској, укупно 24 бивших бораца ИСИС-а је нашло посао у јавним службама.
Шведска министарка либералног образовања Лота Едхолм изјавила је тим поводом да је политика Шведске о повратку и контроли бивших шведских исламистичких бораца „наивна“.
„Потпуно је неприхватљиво да људи који су терористи ИСИС-а раде у шведским школама, забавним центрима и слично. То не би требало дозволити“, рекла је она.
Лист наводи и случај бившег џихадисте раније ове године, који је осуђен по такозваном Закону о путовању, који забрањује људима да путују на територије које су под контролом ИСИС-а, али је три месеца након одслужења казне нашао посао као заменик замена омладинског радника у Гетеборгу, јер то конкретно дело није забележено у његовој кривичној евиденцији.
„Школски систем мора да схвати да смо данас у другачијој ситуацији. Морате добити одговарајуће референце када запошљавате људе, чак и за људе који могу бити ангажовани само на заменском послу“, рекла је Едхолм.
Кристерсон: Најозбиљнија безбедносна претња од Другог светског рата

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бивши џихадисти запослени у шведским школама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.