Борељ: Израел има право да се брани од напада, али свако право има своје границе

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 19:21

Борељ: Израел има право да се брани од напада, али свако право има своје границе

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ осудио је терористички напад палестинске милитантне групе Хамас на Израел, али је такође осудио и страдање цивила у Појасу Газе, којих је било више од 3.000.
Он је истакао Израел има право да се брани >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од напада, али и додао да свако право има границе и да би границе у овом случају требало да буде међународно хуманитарно право. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias “Израел, наравно, има право да се брани, увек је имао то право, као и свако ко је нападнут на тако бруталан начин. Али, мислим да се сви можемо сложити да право на одбрану, као и сва права, има границе. А у овом случају, границе поставља међународно право, а посебно, међународно хуманитарно право“, рекао је Борељ.
“Отворено говорити о једној трагедији не треба да нас спречи да отворено говоримо о другој. Изражавање саосећања са мртвима, жртвама терористичких напада, не треба да нас спречи и не спречава нас, да изразимо саосећање и са другим жртвама“, рекао је Борељ током обраћања пред Европским парламентом.
Шеф европске дипломатије је потом навео четири тачке на којима, како је оценио, ЕУ треба да гради свој одговор на ситуацију у Гази. “У овим трагичним тренуцима, мислим да Европска унија мора да базира свој одговор на четири принципа: постојаности, хуманости, доследности и проактивном политичком приступу овом сукобу“, рекао је Борељ и додао да принцип постојаности подразумева осуду Хамаса, као и да не треба све становнике Газе сматрати одговорнима за терористичке акције.
Истакао је да бити постојан значи и позивати на ослобађање талаца. “То ме доводи до принципа хуманости. Ратови имају правила која су постављена у међународном праву. И то смо рекли у више наврата када смо говорили о другим сукобима: ускраћивање основних залиха људима и искључивање воде није у складу са ратним правом. Газа тренутно нема више воде. А има више од 3.000 мртвих, од којих су четвртина деца. Не можемо све у Гази да учинимо одговорнима за злочиначке акције Хамаса.“, рекао је Борељ.
Говорећи о трећм принципу, принципу доследности, он је навео да “сви могу да се сложе“ да се од свих страна тражи да поштују међународно и хуманитарно право. “Морамо то да учинимо тако да акције држава чланица буду доследне заједничким акцијама ЕУ, као и да политике ЕУ буду такође доследне. Ово поставља питање помоћи палестинским властима и питање хуманитарне подршке жртвама у Гази. Одлука председнице Комисије (Урсуле фон дер Лајен) да утростручи нашу хуманитарну помоћ је добар пример ове политичке доследности“, рекао је Борељ, а преноси Демостат.
Навео је да је потребно да се заустави бомбардовање инфраструктуре у близини граничног прелаза Рафа између Египта и Газе, како би хуманитарна помоћ могла да стигне до Газе. Као четврти принцип, он је навео “проактиван приступ решавању сукоба“, и истакао да ако се не заустави циклус насиља, може доћи до нових сукоба у будућности.
“У међународној заједници, чији смо део, признајемо да нисмо урадили све што је требало да у потпуности применимо Споразум из Осла, који је сада стар 30 година. Сваки дан позивамо на решење са две државе, али као што ми је палестински представник рекао у Уједињеним нацијама током Генералне скупштине: “Али, осим што позивате на то, шта ви заправо радите да бисте га добили?“. Од Осла, број израелских досељеника и окупираних територија се утростручио, док је територија која чини могућу палестинску државу смањена и поново испарчана у лавиринт области које нису међусобно повезане“, рекао је Борељ.
Навео је да није довољно нормализовати односе Израела са арапским земљама и додао да је ЕУ водила разговоре са Јорданом, Египтом, Арапском лигом и Саудијском Арабијом о поновном покретању процеса који може довести до овог решења са две државе.
Он је оценио да се постојећи сукоб полако претвара у сукоб “између мусилманског и хришћанског света“, што не би смело да се дозволи.
NATO pojačava patrole u Baltičkom moru zbog nedavnih incidenata

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Борељ: Израел има право да се брани од напада, али свако право има своје границе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.