НАТО појачава патроле у Балтичком мору због недавних инцидената

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 19:13

НАТО појачава патроле у Балтичком мору због недавних инцидената

НАТО је саопштио данас да појачава патроле у Балтичком мору након недавних инцидената у вези са подводном инфраструктуром у том региону. Фото: WikimediaCommons „Повећане мере укључују додатне извиђачке летове, укључујучи поморске патролне авионе и дронове. Поред тога, шаљу се и четири >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << НАТО ловца у то подручје“, наводи се у саопштењу Алијансе.
Вршилац дужности портпарола НАТО-а Дилан Вајт рекао је да Алијанса наставља да пажљиво прати ситуацију и остаје у блиском контакту са партнерима у Естонији, Финској и Шведској.
„НАТО ће наставити да прилагођава свој поморски положај у Балтичком мору и предузеће све неопходне кораке да савезници буду безбедни“, поручио је Вајт.
Гасовод и телекомуникациони кабл који повезују Финску и Естонију покидани су 8. октобра, што је, како фински истражитељи верују, била намерна саботажа.
Према писању локалних медија, фински државни врх верује да је Русија одговорна за саботажу.
У исто време је оштећен и подводни комуникациони кабл који повезује Естонију и Шведску, а шведски министар одбране Карл Оскар Болин рекао је није дошло до потпуног прекида, већ да је направљена делимична штета на каблу.
 
Pentagon: Kina povećava arsenal nuklearnog oružja brže nego što se očekivalo

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак НАТО појачава патроле у Балтичком мору због недавних инцидената се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.