Пентагон: Кина повећава арсенал нуклеарног оружја брже него што се очекивало

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 18:37

Пентагон: Кина повећава арсенал нуклеарног оружја брже него што се очекивало

Кина премашује претходне пројекције брзином којом повећава свој арсенал нуклеарног оружја и „готово сигурно“ учи лекције из руског рата у Украјини о томе како би могао да изгледа сукоб око Тајвана, наводи се у извештају Пентагона о војној моћи Кине. Фото: WikimediaComonns/David B. Gleason У >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << документу се упозорава да Кина можда тежи новом интерконтиненталном ракетном систему користећи конвенционално оружје које би, ако буде постављено, омогућило Пекингу „да запрети конвенционалним ударима против циљева у континенталном делу Сједињених Држава, на Хавајима и на Аљасци“, преноси АП.
Наводи се да ће, ако настави овако, Кина до 2030. године имати више од 1.000 нуклеарних бојевих глава.
Додаје се да Кина појачава војни, дипломатски и економски притисак, не само на Тајван, већ и на своје регионалне суседе како би се супротставила ономе што види као напоре САД да обузда њен успон.
Извештај се заснива на прошлогодишњем упозорењу америчке војске да Кина повећава своје нуклеарне капацитете много брже него што су то предвиђали амерички званичници.
Годишњи извештај Пентагона, који се саставља на захтев Конгреса, један је од начина на који америчко Министарство одбране мери растуће војне капацитете Кине, коју САД виде као главну претњу у региону и дугорочним безбедносним изазовом Вашингтона, наводи агенција АП.
 
CNN: Bajden će tražiti 100 milijardi dolara od Kongresa za nacionalnu bezbednost

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Пентагон: Кина повећава арсенал нуклеарног оружја брже него што се очекивало се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.