Ђедовић Хандановић: Ускоро почетак рада Републичке комисије за енергетске мреже

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 09:14

Ђедовић Хандановић: Ускоро почетак рада Републичке комисије за енергетске мреже

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је у Влади Србије са члановима међуресорне радне групе о напретку спровођења Акционог плана реорганизације ЈП „Србијагас“, саопштило је данас ресорно министарство. Фото: Танјуг/Емилија Јовановић „На >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << предлог Министарства рударства и енергетике, Народна скупштина Републике Србије је у јулу усвојила измене и допуне Закона о енергетици којим је дат велики допринос реформама у гасном сектору формирањем Републичке комисије за енергетске мреже. Овај независни и самостални орган ће од ресорног министарства преузети надлежности над државним операторима система преноса електричне енергије – Електромрежом Србије и гаса – Транспортгасом“, казала је министарка.
„Ново законско решење смањује надлежност Владе, а повећава надлежност парламента над делатношћу производње и дистрибуције електричне енергије и снабдевања, чиме се у потпуности усклађујемо са регулаторним оквиром Европске уније“, рекла је Ђедовић Хандановић.
Она очекује да ће Републичка комисија ускоро почети са радом, чиме ће се стећи услови за сертификацију „Транспортгаса“. „Након формирања Републичке комисије, очекујемо да ће се у најкраћем могућем року поднети захтев за сертификацију оператора транспортног система природним гасом што је један од најзначајнијих циљева у спровођењу Акционог плана за реорганизацију у гасном сектору“, навела је министарка.
Ђедовић Хандановић је нагласила да је циљ државе боље и адекватније управљање енергетским предузећима и да је неопходно да се заврши реорганизација у ЈП „Србијагас“.
Додала је да је Транспортгас данас независни оператор транспортног система, али да је потребно реализовати све задатке из Акционог плана, како би се успешно спровеле реформе у гасном сектору.
Đedović Handanović sa japanskom agencijom o izgradnji RHE „Bistrica“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић Хандановић: Ускоро почетак рада Републичке комисије за енергетске мреже се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.