ЕУ забранила шљокице у козметици

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Okt.2023, 08:20

ЕУ забранила шљокице у козметици

Европска унија наметнула је тренутну забрану продаје одређених производа. Од 15. октобра на снази ​​је забрана продаје шљокица и других производа који садрже  превише микропластике и који су оцењени како штетни за животну средину. Фото: Unsplash/Unsplash+ Спровођење нове уредбе ЕУ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изазива велико негодовање на „Тиктоку”, наводе немачки медији, а преноси портал Пословни.
Циљ ове уредбе јесте смањити коришћење микропластике у што је  могуће више производа.
Обухвата све синтетичке полимерне честице испод пет милиметара које су органске, нетопљиве и тешко се разграђују.
Микропластика се углавном користи у следећим производима: шљокицама, козметичким производима, детерџентима за прање веша, средствима за чишћење, играчкама, ђубриву, средствима за заштиту биља, лековима. Забрана се сада примарно односи на шљокице и козметичке производе који садрже микрозрнца. Реч је о малим пластичним куглицама које се користе рецимо за пилинг коже.
Такође, микропластика се користи на вештачким спортским површинама.
Према Европској комисији, ово је највећи извор свесног коришћења микропластике.
„Забраном намерно додате микропластике решава се озбиљан проблем за животну средину и здравље људи. Микропластика се налази у океанима, рекама и на копну, као и у храни и води за пиће. Садашње ограничење утиче на врло мале честице, али је велики корак према смањењу загађења узрокованог људским деловањем”, рекао је повереник ЕУ за заштиту животне средине.
PKS: Izmeniti pravilnik o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ забранила шљокице у козметици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.