Ђедовић Хандановић са јапанском агенцијом о изградњи РХЕ „Бистрица“

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Okt.2023, 20:08

Ђедовић Хандановић са јапанском агенцијом о изградњи РХЕ „Бистрица“

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са представницима Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), коју је предводила директорка за Европу Ери Накамура, о сарадњи на новим пројектима у области енергетике, пре свега изградњи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << реверзибилне хидроелектране (РХЕ) „Бистрица“. FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ Како је саопштило ресорно министарство, посета ЈИЦА Београду резултат је интензивирања рада ове агенције на сагледавању пројекта РХЕ „Бистрица“, које је уследило након посете министарке рударства и енергетике Јапану и разговора са руководством ЈИЦА о сарадњи на овом пројекту.
Ђедовић Хандановић је истакла да је Влада Србије препознала изградњу РХЕ „Бистрица“ као један од приоритета у читавом енергетском сектору, који је кључан за остваривање стратешких циљева који се тичу транзиције ка чистим изворима енергије.
„Изградња реверзибилне хидроелектране је кључна за повећање наших капацитета за складиштење енергије, чиме се омогућава лакша интеграција великих капацитета из обновљивих извора енергије и очување стабилности снабдевања“, навела је она.
Додала је да ће до краја године бити завршена студија оправданости за „Бистрицу“, којом ће се утврдити трошкови пројекта.
Према њеним речима, то ће омогућити даље кораке у реализацији пројекта, а циљ је да се постигне што већа ефикасности, како у припреми техничке документације, тако и у обезбеђивању финансирања.
Министарка је истакла и да је започет рад на изради студије о процени утицаја на животну средину, која представља важан аспект за даљи развој пројекта.
Осим о овом пројекту, разговарало се и о изградњи постројења за одсумпоравање у Термоелектрани „Никола Тесла А“, на коме су настављени радови пошто је у септембру постигнут договор о завршетку пројекта.
Радови су сада у завршној фази, а реч је о пројекту који ће значајно допринети смањењу емисија сумпор-диоксида и прашкастих материја у једној од највећих термоелектрана у Србији.
Bajnens: Bitkoin iznad 26.800 evra, obim trgovine veći nego ranijih dana

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ђедовић Хандановић са јапанском агенцијом о изградњи РХЕ „Бистрица“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.