Потписан Споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на Самиту Берлинског процеса

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Okt.2023, 07:52

Потписан Споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на Самиту Берлинског процеса

Представници земаља региона Западног Балкана, међу којима је и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потписали су у Тирани, у оквиру Самита Берлинског процеса, Споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на територији западног Балкана за медицинске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сестре, докторе ветеринарске медицине, фармацеуте и бабице. Фото: Танјуг/Слободан Миљевић Потписане су Заједничка декларација о ВиФи за иницијативу Западни Балкан, Заједничка декларација о јединственој зони плаћања у еврима (СЕПА), Заједничка декларација о намерама о регионалном климатском партнерству, Заједничка изјава о спречавању загађења пластиком, укључујући морско смеће, Заједничка декларација земаља југоисточне Европе Уговора о транспортној заједници, ЦЕФТА о олакшавању трговине и транспорта и Заједничка декларација о успостављању Опсерваторије за конвергенцију.Споразуме су потписале земље Западног Балкана, међу којима је Србија и председница Владе Србије Ана Брнабић.
Брнабић је пре почетка Самита у Тирани изјавила да ће ови споразуми омогућити бољу интеграцију Западног Балкана и зближавање са ЕУ.
„Ове године очекујемо потписивање споразума о узајамном признавању професионалних квалификација за медицинске сестре, за докторе ветеринарске медицине, такође за бабице и фармацеуте“, рекла је премијерка.
Брнабић је казала да је то наставак прошлогодишњих састанака на којима је потписан сличан споразум о признавању узајамних професионалих квалификација за стоматологе.
Ти споразуми су ратификовани у Народној скупштини, рекла је Брнабић и додала да је почела имплементација од 21. јуна ове године.
„Није било лако испреговарати све ове споразуме, али хтели смо да покажемо нашу конструктивност и отвореност за сарадњу са Западним Балканом и да покажемо партнерима да је наш стратешки приоритет пуноправно чланство у ЕУ“, истакла је она.
На досадашњим Самитима су потписани споразуми о међусобном признавању личних карата, универзитетских диплома и професионалних квалификација.
Раније је договорена сарадња у области саобраћаја, енергетике, екологије, дигитализације и роминга.
Vučić: Bolje i najgori dijalog sa Prištinom nego da nema dijaloga

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потписан Споразум о узајамном признавању професионалних квалификација на Самиту Берлинског процеса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.