Питали смо Новосађане: ”Пупушка” или ”окрајак”?

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Okt.2023, 18:00

Питали смо Новосађане: ”Пупушка” или ”окрајак”?

Код Новосађана вечито постоје неке језичке дилеме, да ли се нека реч каже овако или онако, да ли су у праву они који је изговарају као и остатак Србије, или они који се служе банаћанским сленгом…  Да ли се каже пупушка или окрајак? Фото: Pexels/Mariana Kurnyk Да ли Новосађани кажу ”окрајак” >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << или ”пупушка”? Изашли смо на улице Новог Сада и питали наше суграђане како се они изражавају.
У шетњи центром наишли смо на клупу са две пензионерке и обе упитали исто питање.
”Пупушка”, био је одговор као из топа!
Када смо упитали госпође одакле им овај назив, оне су рекле да тако говоре ”од кад знају за себе”. Тако су научиле од својих мајки и бака, такође рођених Новосађанки.
Затим смо се упутили ка студентском граду, ту су одговори било мало другачији.
Већина студената, придошлих из неких других делова Србије, овај део хлеба назива ”окрајак”, а на помен пупушке почели су да се смеју.
Даљом шетњом по граду испитали смо још неколико саговорника, а одговори који смо добили већински су били на страни ”пупушке”, јер ипак смо ми из Новог Сада.
Зашто се баш у Банату каже ”пупушка, а не окрајак? У неким деловима Војводине, посебно у Банату, окрајак хлеба је  познат као „пупушка.“
Ова реч, иако мање позната у ширем српском језичком простору, често се користи у свакодневном говору у овим регионима.
Како то да постоје два различита назива за исту ствар у истој земљи? Етнолингвистички фактори играју кључну улогу овде. Српски језик је богат различитим дијалектима и локалним варијацијама. Ове варијације се обликују кроз векове кроз контакте са другим језицима и културама.
Чак је и Ђорђе Балашевић, наш велики песник, написао себи својствен речник у коме је у танчине рашчивијао многе изразе типичне за ово подручје, и у њему споменуо и ”пупушку”.
Novosadski studenti nude najjeftinije stomatološke usluge! Evo kako da zakažete termin

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Питали смо Новосађане: ”Пупушка” или ”окрајак”? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.